Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Als student

Studenten en alumni aan het woord.

Masterstudenten over hun ervaringen met de opleiding Legal Managent:

Priscilla d'Azevedo-Lont, Senior legal consultant bij Deloitte Legal
Waarom ben je de master Legal Management gaan doen?
“Ik wilde meer met de business in gesprek gaan. Deze opleiding was precies wat ik zocht, met ook de praktijk van het juridische veld; wat kan er beter en effectiever aan het huidige proces? De aandacht voor sociale vaardigheden en persoonlijke ontwikkelpunten is ook fijn.”

Wat heb je van de master geleerd?
“Doe geen dingen omdat je collega’s zeggen: zo doen we het. Een docent zei: wanneer drinken wij nou champagne? Ik leerde toen dat je moet nadenken over wat je als afdeling wilt bereiken. Wanneer doe je het goed? Het gaat niet alleen om het afvinken van de standaard werkzaamheden, maar ook om prestaties. Het is belangrijk om te evalueren of je het doel hebt gehaald en wat beter kan. Ik heb ook geleerd dat de business niet altijd is gediend van onze juridische manier van communiceren. Je moet dus kort, bondig en begrijpelijk schrijven, zodat zij ermee verder kunnen."

Wat heb je eraan in je carrière? 
"Deze master op je cv opent deuren; het heeft geholpen om bij mijn huidige werkgever binnen te komen."

Hoe vond je de studiebelasting?
“In het begin pittig, maar omdat alle opdrachten heel praktisch over je eigen werk en organisatie gaan, was het te doen. Het voelde niet als een verplichting; de lessen waren erg interessant. De docenten zijn professionals uit de praktijk die echt wat te vertellen hebben. De tijd vloog."

Wat doe je nu anders dan voor de master? 
"Ik ben bewuster geworden. Ik deed eerst wat er van me werd gevraagd en keek niet verder. Nu kijk ik met een bredere blik: is deze werkwijze echt de juiste, hoe kunnen wij als afdeling efficiënter werken en blijven verbeteren? Ik kijk naar doel en visie, wat we willen bereiken en wanneer we dat hebben bereikt. Ik kan me makkelijker uitspreken en voel mensen beter aan. Ik heb door de master een completere en betere kijk op mijn werk.”

Kevin van Tilburg, Legal counsel bij Ahold Delhaize
Waarom ben je de master Legal Management gaan doen?
“Ik heb altijd als paralegal en jurist gewerkt. Dat vind ik leuk, maar de organisatorische kant en het zo efficiënt mogelijk inrichten van werkprocessen vind ik nog leuker. Ik had alleen het gevoel dat ik daar handvatten voor miste. Deze master gaf de juiste verdieping om de juridische werkwijze op mijn afdeling anders in te richten en dat beter onderbouwd te verwoorden.”

Hoe reageert je werkgever op jouw andere aanpak?
“Heel positief, het wordt echt als toegevoegde waarde gezien. Iedereen binnen het juridische team loopt ertegenaan dat er heel veel werk moet worden verzet. Alle ad-hoc-vragen bemoeilijken dat. Het is fijn om even een stap terug te zetten, de juiste vragen te stellen en te kijken wat het oplevert om de werkprocessen te verbeteren. Legal operations speel de in mijn organisatie al wel een rol, maar je moet wel de kennis en tools hebben om van de ad-hoc-benadering naar een proces-minded werkwijze te gaan. Deze master helpt om die stap in de organisatie echt goed te zetten.”

Geeft de master je carrière een boost?
“Ja, ik heb legal operations sinds het einde van mijn studie officieel in mijn takenpakket erbij gekregen. Ik help de juridische teams bij dit soort processen. Ik help de gedachtegang te stroomlijnen, uit te werken en efficiënter in te richten.”

Wat doe je nu anders?
“Ik neem de tijd om zaken structureel op te zetten. En ik kan collega’s met meer onderbouwing beter meenemen en overtuigen om iets op een bepaalde manier in te richten. Collega’s kijken ook anders naar mij; ik ben de persoon waar ze even mee kunnen sparren om ze op weg te helpen. Het maakt mijn werk leuker.”

Roumaysae Mouaniss, Jurist Legal Design bij de gemeente Amsterdam
Waarom ben je de master Legal Management gaan doen?
“Ik werkte bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), die bezig was met het verbeteren van en innovaties voor allerlei juridische processen. Deze master sloot bijna naadloos aan op waar we mee bezig waren. De opleiding bood veel handvatten, en ik zag doorgroeimogelijkheden in het legal designwerkveld.”

Was de studiebelasting te doen?
“Ik ben alleenstaande moeder, mijn zoontje was vijf toen ik de master deed. We zijn veel naar indoor speeltuinen geweest, waar hij kon spelen en ik kon studeren. Voordeel was dat de opdrachten zo goed aansloten op mijn praktijk, dat ik veel studie-uren al tijdens mijn werk kon besteden. Het werd pas zwaar toen ik ging afstuderen, corona uitbrak en ik mijn zoontje thuis moest lesgeven. Gelukkig was mijn begeleider een goede motivator.”

Heeft de master je geholpen in je carrière?
“Ik heb er mijn huidige baan aan te danken. Een medestudent werkte in het kennismanagement- en innovatieteam voor juridische bezwaar- en beroepsprocedures van de gemeente Amsterdam. Dat leek mij leuk en uitdagend. Voor mijn afstuderen heb ik een tool voor de gemeente ontwikkeld, en nu werk ik er. Eerder deed ik meer juridisch werk, gericht op één persoon. Nu breng ik processen in kaart en kan ik voor een grotere groep mensen meer betekenen.”

Wat doe je nu anders?
“Mijn bewustzijn bij verbeterprocessen is veranderd. Voor de master dacht ik: ik heb al zoveel kennis en ervaring – als we dit doen, is het wel opgelost. Nu check ik het bij de burgers of de interne klant. Ik ben me er ook bewust van geworden dat innovatie niet per se automatiseren betekent. Innovatie betekent vooral dat we het beter en slimmer voor de klant willen, en tijd winnen voor het menselijke stukje.”

Master Legal Management in beeld

Lees meer ervaringen van alumni in het magazine Master Legal Management in beeld (ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van onze master).

Lees hier de verhalen!