Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Iets voor jou?

Wil jij bedrijven en instellingen die werken met Artificial Intelligence helpen aan praktische en verantwoorde AI-oplossingen? Wil jij een gamechanger worden die inzet op mensgerichte artificiële intelligentie en die niet alleen nadenkt over technologie, maar ook reflecteert op de impact vanuit een ethisch, moreel en sociaal oogpunt. Misschien is de master Applied Artificial Intelligence iets voor jou. Bekijk de toelatingseisen en kom kennismaken.

Kom kennismaken
Robot moet onderhoud vliegtuigen slimmer maken - Onderwijs en Onderzoek werken samen

Dit ga je doen

De master Applied AI is een 1-jarig voltijds programma en wordt in het Nederlands aangeboden. In deze opleiding leer je hoe je AI-oplossingen ontwikkelt waarbij je rekening houdt met het gebruik, de impact van jouw oplossing op de omgeving waarin het wordt geïmplementeerd en met de ethische consequenties voor mens en maatschappij. De snelheid waarmee het vakgebied zich ontwikkelt vereist dat je nieuwe kennis snel eigen moet maken. Deze competenties leren we je aan de hand van praktische vraagstukken waarin al deze aspecten bij elkaar komen. Nieuwsgierig hoe, bekijk dan het studieprogramma Master Applied Artificial Intelligence.

Semester 1

Het eerste semester staat in het teken van beeldverwerking en natuurlijke taalverwerking door middel van Machine Learning, Deep Learning, en Computer Vision. Je werkt aan twee projecten waarbij je zelf. Tijdens het eerste project train je met je team een AI-model en ligt de focus op het classificeren van beeld.  Het tweede project gaat over natuurlijke taal en hoe je met behulp van grote taalmodellen, maar ook met zelf getrainde modellen een oplosssing voor de opdrachtcasus kunt bieden. De kern van je product is het werkende AI-model, maar daarnaast werk je ook aan het complete systeem of de complete applicatie waarbinnen het model zit. Dit laatste werk je minimaal tot een prototype uit. Daarbij hou je rekening met de (fysieke, sociale, technische) context  waarbinnen de oplossing gaat werken.

Semester 2

In het tweede semester ga je afstuderen. Je ontwerpt en ontwikkelt een AI-oplossing voor een opdrachtgever bij één van de zelf gekozen Applied AI-labs van de HvA. Deze labs doen praktijkonderzoek naar de toepassing van Artificial Intelligence in verschillende vakgebieden zoals

 • Smart Education
 • Market Insights
 • Responsible AI
 • Financial Innovation
 • Smart Asset Management
 • Smart Health and Vitality Legal Tech
Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Hbo of wo bachelor

Je bent direct toelaatbaar met een hbo bachelor ICT, Toegepaste Wiskunde, Technische Natuurkunde, Biomedische Technologie. Geen van deze diploma's? Bekijk de andere mogelijkheden

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

Bij deze opleiding heb je minimaal 16 contacturen per week. Daarnaast besteed je ongeveer 24 uur per week aan projecten, onderzoek en opdrachten en de voorbereiding op lessen en datapunten. In het tweede semester besteed je 40 uur per week aan het afstudeeronderzoek.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en andere kosten

Naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld moet je rekening houden met kosten voor boeken, readers, vakbenodigdheden en studiereis van ongeveer €500,- per jaar.

Lees meer over studiekosten

Waarom de Master Applied AI aan de HvA?

 • Je wilt een expert worden die in staat is praktische AI-toepassingen te ontwerpen en te ontwikkelen.
 • Deze éénjarige Nederlandstalige en praktijkgerichte master wordt alleen door de HvA aangeboden.
 • In de dynamische stad Amsterdam werk je samen met interessante bedrijven met uiteenlopende vraagstukken.
 • Je gaat aan de slag met AI-vraagstukken voor de samenleving van morgen. Projecten die je uitvoert, hebben een positieve impact op mens en/of samenleving.
 • MSc in 1 jaar

Voor wie?

 • Je bent een creatieve puzzelaar met doorzettingsvermogen die grote interesse heeft voor Artificial Intelligence.
 • Je hebt minimaal een hbo bachelor ICT, Toegepast Wiskunde, Technische Natuurkunde of Biomedische Technologie of een hbo bachelor met een relevante minor en je wilt je kennis op het gebied van AI verdiepen.
 • Een verantwoordelijke maker die met mensgerichte technologie een positieve bijdrage wil leveren aan een betere wereld.