Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Master Applied Artificial Intelligence

Iets voor jou?

Wil jij bedrijven en instellingen die werken met Artificial Intelligence helpen aan praktische en verantwoorde AI-oplossingen? Wil jij een gamechanger worden die inzet op mensgerichte artificiële intelligentie en die niet alleen nadenkt over technologie, maar ook reflecteert op de impact vanuit een ethisch, moreel en sociaal oogpunt. Misschien is de master Applied Artificial Intelligence iets voor jou. Bekijk de toelatingseisen en kom kennismaken.

Kom kennismaken
Master Applied AI: een opleiding met een toekomst

Dit ga je doen

De master Applied AI is een 1-jarig voltijds programma en wordt in het Nederlands aangeboden. In deze opleiding leer je hoe je AI-oplossingen ontwikkelt waarbij je rekening houdt met het gebruik, de impact van jouw oplossing op de omgeving waarin het wordt geïmplementeerd en met de ethische consequenties voor mens en maatschappij. De snelheid waarmee het vakgebied zich ontwikkelt vereist dat je nieuwe kennis snel eigen moet maken. Deze competenties leren we je aan de hand van praktische vraagstukken waarin al deze aspecten bij elkaar komen. Nieuwsgierig hoe, bekijk dan het studieprogramma Master Applied Artificial Intelligence.

Semester 1

Het eerste semester staat in het teken van beeldverwerking en natuurlijke taalverwerking door middel van Machine Learning, Deep Learning, en Computer Vision. Je werkt aan twee projecten. Tijdens het eerste project ontwikkel je samen met je team een AI-model dat de leeftijd inschat van een persoon op beeld en je verwerkt dit model in een prototype van een product dat in een supermarkt gebruikt kan worden bij alcoholcontrole. Project twee gaat over detecteren van desinformatie met behulp deep learning technieken. Je ontwikkelt samen met je team een prototype van een AI-systeem dat gebruikers inzicht biedt in de redenen dat een bepaalde tekst als desinformatie wordt aangemerkt.

Semester 2

In het tweede semester ga je afstuderen. Je ontwerpt en ontwikkelt een AI-oplossing voor een opdrachtgever bij één van de zelf gekozen Applied AI-labs van de HvA. Deze labs doen praktijkonderzoek naar de toepassing van Artificial Intelligence in verschillende vakgebieden zoals

 • Smart Education
 • Market Insights
 • Responsible AI
 • Financial Innovation
 • Smart Asset Management

In de eerste periode van je afstuderen ga je je verdiepen in de door jouw gekozen vakgebied en het onderzoek dat binnen het daarbij behorende AI-lab wordt gedaan. Naast deze inwerk- en verdiepingsperiode volg je ook nog lessen waarin je specifieke technologie leert.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Hbo of wo bachelor

Je bent direct toelaatbaar met een hbo bachelor ICT of Toegepaste Wiskunde. Geen van deze diploma's? Bekijk de andere mogelijkheden

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

Bij deze opleiding heb je minimaal 16 contacturen per week in het eerste studiejaar. Daarnaast besteed je ongeveer 24 uur per week aan projecten, onderzoek en opdrachten en de voorbereiding op lessen en tentamens. In het tweede semester besteed je 40 uur per week aan het afstudeeronderzoek.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en andere kosten

Naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld moet je rekening houden met kosten voor boeken, readers, vakbenodigdheden en studiereis van ongeveer €500,- per jaar.

Lees meer over studiekosten

Waarom de Master Applied AI aan de HvA?

 • Je wilt een expert worden die in staat is praktische AI-toepassingen te ontwerpen en te ontwikkelen en je zoekt een opleiding waarbij dat mogelijk is.
 • Deze éénjarige Nederlandstalige en praktijkgerichte Master wordt alleen door de HvA aangeboden.
 • In de dynamische stad Amsterdam werk je samen met interessante bedrijven met uiteenlopende vraagstukken.
 • Je gaat aan de slag met AI-vraagstukken voor de samenleving van morgen. Projecten die je uitvoert, hebben een positieve impact op mens en/of samenleving.

Voor wie?

 • Je bent een creatieve puzzelaar met doorzettingsvermogen die grote interesse heeft voor Artificial Intelligence.
 • Je hebt minimaal een hbo bachelor ICT, Toegepast Wiskunde of Data Science en je wilt je kennis op het gebied van AI verdiepen.
 • Een verantwoordelijke maker die met mensgerichte technologie een positieve bijdrage wil leveren aan een betere wereld.