Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Studieprogramma - Jaar 2, 3 en 4

Na de oriëntatie in jaar 1, duik je in jaar 2 van je opleiding HBO-Rechten de diepte in. In jaar 3 bereid je je zorgvuldig voor op de stage en volg je een minor. In jaar 4 ga je je specialiseren.

Jaar 2

In het tweede jaar van je opleiding duik je de diepte in. Waren de vakken in het eerste jaar nog verkennend en oriënterend, vanaf nu leg je meer relaties met de praktijk. Je gaat aan de slag in een field lab om samen met andere studenten mee te werken aan oplossingen voor grootstedelijke vraagstukken in Amsterdam. Ook ga je je voorbereiden op je stage. Je kunt een sollicitatietrainingen en deelnemen aan een speeddate-evenement met als inzet een stageplek. Het aanleren van onder andere taal- en ICT-vaardigheden blijft belangrijk. Je leert de juridische aspecten van ICT en hoe je met behulp van specialistische software het werk van juristen effectiever kunt maken.

Gedurende het studiejaar heb je een vaste docent als aanspreekpunt. De docent staat je bij in je studieloopbaan en ondersteunt je waar nodig bij het succesvol doorlopen van jaar 2.

Jaar 3

In het derde jaar volg je een minor en ga je vervolgens een half jaar op stage.

Minor

In het derde jaar kies je een minor, een programma van een half jaar. De minor telt 30 studiepunten en heeft als doel je kennis te verbreden of op een bepaald gebied te verdiepen. Je kiest de minor waarmee jij je wilt profileren en je ambities kunt realiseren. Je kunt een minor volgen bij HBO-Rechten, maar je kunt ook een minor kiezen bij een van de andere opleidingen van de HvA of bij een andere hogeschool in Nederland of in het buitenland.

Voorbeelden van minoren zijn:

  • Legal and Social Aspects of International Business (Engelstalige minor)
  • Gedrag en Handhaving
  • Juridische Uitdagingen in de Digitale Samenleving
  • Legal Consultancy and Analytics

Stage

In het derde jaar loop je 19 weken stage. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag bij een gemeente, een rechtsbijstandsverzekering of een bank.

Je werkt 4 dagen per week mee in de organisatie en krijgt een gevarieerd takenpakket met toenemende zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Je brengt zo de kennis en vaardigheden die je hebt geleerd in de praktijk. Een dag per twee weken kom je terug op de opleiding, dit noemen we de stageterugkomdagen. Je spreekt dan met je begeleider en andere stagiairs. Tijdens de stageterugkomdagen leer je meer over hoe het werkt in een organisatie en welke aspecten binnen jouw stage-organisatie een rol spelen bij het organiseren van het (juridische) werk.

De HvA heeft een groot netwerk. Je kunt gebruik maken van een databank met vacatures voor stageplaatsen. Maar je zoekt vooral zelf actief naar een stageplaats.

Op het gebied van legal tech werkt de HvA binnen het Legal Tech Lab samen met partners uit het werkveld aan innovatieve projecten. Deze partners bieden regelmatig stages en afstudeeropdrachten aan studenten met affiniteit voor legal tech.

Stage in het buitenland

Het is ook mogelijk om je stage in het buitenland te lopen. De stageperiode duurt ook bij een stage in het buitenland 19 weken. Je werkt tijdens deze periode vier dagen per week (32 uur) bij de stage-organisatie. De vijfde dag werk je aan opdrachten onder begeleiding van je stagedocent uit Nederland via een digitaal begeleidersprogramma. De stageterugkomdagen vinden online plaats.

Jaar 4

In de eerste helft van het vierde jaar ga je je specialiseren. Je hebt dan drie jaar onderwijs gevolgd en je hebt stage gelopen. Kortom, je hebt genoeg ervaring om te weten welke kant je op wilt.

De specialisatie telt 30 studiepunten en heeft als doel je kennis en vaardigheden op een bepaald beroepsterrein te verdiepen. Je kiest de specialisatie die bij jouw toekomstbeeld past.

In deze fase van de opleiding ben je steeds meer gericht op je toekomstige beroep en op het organiseren van juridische processen.

De tweede helft van jaar 4 sluit je af met een afstudeerstage waarin je een praktijkprobleem gaat onderzoeken.

Haal meer uit je opleiding