Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Wat is IPZ?

Geen klassikale lessen of toetsen, maar vanaf jaar 1 direct aan de slag met echte vraagstukken in de praktijk. Een opleiding met de leerroute Interprofessionele Paramedische Zorg (IPZ) maakt gebruik van kennis over de paramedische vakgebieden ergotherapie, fysiotherapie en oefentherapie en werkt met de nieuwste kennis en tools uit de zorgtechnologie. Wat je daarmee kunt? Mensen coachen bij een gezonde levensstijl, ouderen vitaal houden, sporters helpen revalideren na een zware blessure en nog veel meer. Dat doe je voor opdrachtgevers in de praktijk, samen met andere zorgprofessionals.

Wat maakt een opleiding met de leerroute IPZ uniek?

  • De manier van opleiden. Jij staat aan het roer en bepaalt grotendeels zelf hoe jij je wilt ontwikkelen tijdens je opleiding. Je kiest je opdrachten, kijkt welke lesstof je hierbij nodig hebt en vraagt over relevante onderwerpen colleges aan.
  • Tijdens elk vraagstuk word je begeleid door jouw leercoach en opdrachtgever. Wekelijks voer je gesprekken met je leercoach: individueel én met het studententeam waarin je werkt en leert. Je bespreekt elkaars kennis, voortgang en vaardigheden. De feedback die je ontvangt, houd je bij in je eigen portfolio.
  • Jouw ontwikkeling tot paramedicus staat centraal, niet het halen van toetsen. Je werkt aan vraagstukken die impact hebben op de beroepspraktijk en ontwikkelt op deze manier alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor je latere beroep.
  • Elk semester sluit je af met een portfolioassessment waarin je jouw ontwikkeling laat zien en feedback van de opleiding ontvangt. Zo ontwikkel je alle competenties op afstudeerniveau voor het door jou gekozen beroep.

Opleidingen met leerroute IPZ

Bij alle 3 de opleidingen krijg je in het eerste jaar de ruimte om te onderzoeken of het door jou gekozen paramedische beroep (oefentherapie, ergotherapie of fysiotherapie) echt bij jou past. Het werken met vraagstukken van verschillende opdrachtgevers biedt veel mogelijkheden om dit te ontdekken. Ook begeleidt de opleiding je bij je uiteindelijke beroepskeuze. In het tweede jaar maak je je keuze voor je beroep definitief en richt je je op jouw ontwikkeling tot oefentherapeut, ergotherapeut of fysiotherapeut. Na je afstuderen ben je gekwalificeerd ergo-, fysio- of oefentherapeut met een interprofessionele aantekening.

Waarom kiezen voor IPZ?

  • Je wilt graag met andere zorgverleners samenwerken en zorgtechnologie inzetten voor het bieden van de beste zorg. Zo bereiden we jou voor op de gezondheidszorg van de toekomst.
  • Je leert het liefst vanuit realistische praktijkvraagstukken waarvoor je zelf de benodigde kennis verzamelt.
  • Je bent graag (mede)verantwoordelijk voor je eigen beroepsontwikkeling en neemt daarin zelf initiatief.
  • Je wilt eerst meer leren over de basis van alle paramedische vakgebieden voordat je definitief kiest voor het beroep waarin je afstudeert: ergotherapeut, oefentherapeut of fysiotherapeut.