Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

'Voor mensen met passie is er altijd werk'

Jitse, alumnus Engineering: Werktuigbouwkunde

Jitse studeerde af aan de opleiding Engineering.

Kun je iets vertellen over jouw huidige functie?

“Het bedrijf waar ik werk voorziet vrachtwagens van hydraulische systemen. Je kan dan denken aan kraanwagens, vuilniswagens, kiepauto's en brandweerwagens. In dat proces hou ik me bezig met het teken- en rekenwerk, plannen en bestellen. Heel divers dus.

Meestal komt een klant bij ons met een specifieke wens. Ik ga dan aan de slag om een eerste conceptvoorstel te tekenen; de 'pre sales' noemen we dit. Die gaan we finetunen tot alles aan de wens van de klant voldoet en dat gaan we in detail uittekenen en uitrekenen.

Daarna gaan we de benodigde materialen bestellen en bouwen we alles op. Tijdens de bouw begeleid ik het proces en los ik zaken op als het wat stroever loopt. Uiteindelijk rijdt er bij ons een compleet voertuig, voorzien van alle hydraulica de deur uit.”

Heb je een voorbeeld van zo'n specifieke wens van een klant?

“Ja, onlangs hebben we een opdracht voor Brandweer Amsterdam gedaan. Zij wilden meerdere voertuigen uitrusten met speciale kranen voor bijvoorbeeld de berging van auto's uit grachten.”

Hoe ziet jouw werkdag er ongeveer uit?

“In principe beginnen we met een kop koffie en kijken we wat er die dag moet gebeuren in de werkplaats. Als iedereen aan de gang gaat in de werkplaats maak ik een rondje om te zien of er vragen of problemen zijn. Daarna ga ik aan de slag met tekenen en berekeningen voor nieuwe opdrachten. In de middag kijk ik vaak wat er aan materialen is aangekomen en wat er besteld moet worden.”

Waar ligt jouw passie in dit traject?

“Het uittekenen blijft voor mij het mooiste deel van het vak.”

Heb je in de dagelijkse praktijk nog veel aan je opleiding?

“Jazeker. Niet alles, maar zo'n driekwart van de kennis uit mijn studie benut ik nog dagelijks. Zeker het technisch tekenen en de berekeningen die daarbij horen. Denk aan sterkteberekeningen, gewichtsberekeningen of het bereken van het zwaartepunt.

Ook samenwerken leer je goed in de opleiding. Vooral in de projecten. Je deed dan échte opdrachten voor bedrijven, waardoor je ook leerde welke resultaten bedrijven van je verlangen. Je merkt dan dat je klanten vaak bij het handje moet nemen om duidelijk te maken wat er mogelijk is. Want vaak weten ze dan pas écht wat ze willen.”

Kon je makkelijk een baan vinden na je opleiding?

“Ja, dat was geen probleem. Twee bedrijven waar ik stage had gelopen, boden me een baan aan, maar ik heb gekozen voor mijn huidige werkgever. Die kende ik al, want ik had hier al een bijbaantje toen ik nog op de middelbare school zat. Toen veegde ik de vloeren aan. Mooi hé?” 

Heb je nog een goede tip voor aankomende studenten?

“Wees heel kieskeurig bij het kiezen van je stageplekken! Maak er werk van en kies voor een bedrijf of functie waar je passie ligt. Anders verdoe je echt je tijd. Er is op het moment veel werk voor engineers, dus maak daar lekker gebruik van. ”