Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Iets voor jou?

Een robotboot die plastic uit de grachten vist. Een installatie die megajachten uit het water tilt. Zomaar 2 voorbeelden uit de wereld van werktuigbouwkunde. Met de leerroute Werktuigbouwkunde van de opleiding Engineering leer je hoe je innovatieve, technische oplossingen ontwerpt die processen en producten efficiënter en duurzamer maken.

16 april
Kom naar de open avond

Video: Loop een dagje mee met Jochem, tweedejaarsstudent Engineering: Werktuigbouwkunde.

Begin jij na de zomer met Engineering? Wij hebben alle belangrijke info voor je op een rijtje gezet.

Bekijk het hier

Dit ga je doen

De opleiding Engineering bestaat uit 4 verschillende leerroutes: Elektrotechniek, Product Ontwerpen, Technische Bedrijfskunde & Werktuigbouwkunde. Als je je inschrijft voor de opleiding kies je direct een leerroute, maar je doet tijdens je opleiding ook kennis op van andere leerroutes.

Video: Waar ga je mee aan de slag?

Jaar 1

Bij de leerroute Werktuigbouwkunde krijg je vakken als Mechanica, Wiskunde, Ontwerpen en  Energie-, Fabricage-, en Besturingstechniek. Daarnaast besteed je veel tijd aan ontwerpprojecten waarbij je deze vakken gebruikt voor het bedenken van creatieve oplossingen voor technische vraagstukken en voor het bouwen van een model of prototype. Ook krijg je les in praktische vaardigheden zoals lassen, draaien, frezen en 3D-printen.

Jaar 2

Je volgt dit jaar zowel vakken als projecten binnen je eigen leerroute. In het tweede semester heb je ook de mogelijkheid om keuzevakken buiten je leerroute te volgen. Aan het einde van het jaar kies je een afstudeerrichting. 

Jaar 3

Dit studiejaar volg je een minor en loop je stage. Een minor is een samenhangend keuzeprogramma van een half jaar die je kiest op basis van je eigen interesse. Het andere halfjaar loop je stage binnen een bedrijf om je opgebouwde kennis toe te passen in de echte wereld. 

 

Jaar 4

In de eerste helft van dit studiejaar volg je vakken en in de tweede helft loop je een afstudeerstage. Door de meer specialistische vakken ontwikkel je je steeds verder in een bepaalde richting van werktuigbouwkunde. Tijdens je afstudeerstage ga je zelfstandig met een complex vraagstuk aan de slag bij een bedrijf.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je bent direct toelaatbaar met een havo- of vwo-diploma met de profielen N&T, N&G en E&M. Daarnaast ben je toelaatbaar met een mbo 4-diploma of een vergelijkbaar buitenlands diploma.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

In jaar 1 heb je wekelijks 20 contacturen op de HvA. Verder besteed je ongeveer 20 uur per week alleen of met medestudenten aan projecten, onderzoeken, opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met kosten voor boeken, readers en vakmaterialen. In het eerste jaar is dat ongeveer 400 euro.

Lees meer over studiekosten

Waarom Engineering: Werktuigbouwkunde aan de HvA?

  • Met de leerroute Werktuigbouwkunde draag je al tijdens je opleiding bij aan oplossingen voor grote vraagstukken uit het bedrijfsleven.
  • Deze leerroute biedt in alle jaarlagen veel ruimte voor het kiezen van vakken en projecten die aansluiten op jouw interesses.
  • Je werkt vaak samen in wisselende groepssamenstellingen en leert daarmee van én met elkaar.
  • De technische werkplaatsen en specialistische labs bieden veel productiemogelijkheden die je zelf kunt gebruiken om je ideeën tot leven te laten komen.
  • Je gaat studeren in een modern gebouw vlakbij het centrum van Amsterdam omringd door andere HvA-gebouwen en een bruisend studentenleven.