Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Engineering: Werktuigbouwkunde

Iets voor jou?

Een robotboot die plastic uit de grachten vist. Een installatie die megajachten uit het water tilt. Zomaar 2 voorbeelden uit de wereld van werktuigbouwkunde. Met de leerroute Werktuigbouwkunde van de opleiding Engineering leer je hoe je innovatieve, technische oplossingen ontwerpt die processen en producten efficiënter en duurzamer maken.

Keuze gemaakt?
Schrijf je in voor deze opleiding
Video: Loop een dagje mee met Stef, tweedejaarsstudent Engineering: Werktuigbouwkunde.

Begin jij na de zomer met Engineering? Wij hebben alle belangrijke info voor je op een rijtje gezet.

Bekijk het hier

Dit ga je doen

De opleiding Engineering bestaat uit 4 verschillende leerroutes: Elektrotechniek, Product Ontwerpen, Technische Bedrijfskunde & Werktuigbouwkunde. Als je je inschrijft voor de opleiding kies je direct een leerroute, maar je doet tijdens je opleiding ook kennis op van andere leerroutes.

Video: Waar ga je mee aan de slag?
Jaar 1

Bij de leerroute Werktuigbouwkunde krijg je vakken als Mechanica, Wiskunde, Ontwerpen en  Energie-, Fabricage-, en Besturingstechniek. Daarnaast besteed je veel tijd aan ontwerpprojecten waarbij je deze vakken gebruikt voor het bedenken van creatieve oplossingen voor technische vraagstukken en voor het bouwen van een model of prototype. Ook krijg je les in praktische vaardigheden zoals lassen, draaien, frezen en 3D-printen.

Jaar 2

Vanaf jaar 2 kies je 1 van de afstudeerrichtingen van de leerroute Werktuigbouwkunde. Je volgt zowel vakken als projecten binnen je eigen leerroute, maar krijgt ook les in een vak buiten je leerroute. Daardoor ben je later breder inzetbaar op de arbeidsmarkt.

Jaar 3

In jaar 3 volg je een minor. Dit is een samenhangend keuzeprogramma van een half jaar. Daarnaast loop je stage bij een bedrijf om je opgedane kennis toe te passen in de echte wereld.

Jaar 4

Tijdens jaar 4 ga je dieper in op je afstudeerrichting en voer je een afstudeeropdracht uit.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je bent met een diploma voor elk havo- of vwo-profiel direct toelaatbaar met uitzondering van de havo-en vwo-profielen C&M. Je bent ook toelaatbaar met een mbo 4-diploma.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

In jaar 1 heb je wekelijks 20 contacturen op de HvA. Verder besteed je ongeveer 20 uur per week alleen of met medestudenten aan projecten, onderzoeken, opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met kosten voor boeken, readers en vakmaterialen. In het eerste jaar is dat ongeveer 400 euro.

Lees meer over studiekosten

Waarom Engineering: Werktuigbouwkunde aan de HvA?

  • Je gaat studeren in een gloednieuw gebouw (op de Amstelcampus in het centrum van Amsterdam) voorzien van alle moderne faciliteiten.
  • Je studeert in kleine groepen (communities), waardoor er veel persoonlijke aandacht is voor iedere student. Samen werk je onder begeleiding van een docent aan opdrachten en projecten. In het eerste jaar heeft iedere groep een vaste coach.
  • Deze leerroute biedt een uniek aanbod van een zowel breed opgezet als diepgaand werktuigbouwkundig programma.
  • De leerroute Werktuigbouwkunde biedt ultieme mogelijkheden om in multidisciplinaire teams samen te werken aan spraakmakende projecten.
  • Met de leerroute Werktuigbouwkunde draag je al tijdens je opleiding bij aan oplossingen voor grote vraagstukken die de wereld bezighoudt.