Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Afstudeerrichtingen Elektrotechniek

De leerroute Elektrotechniek van de opleiding Engineering biedt 3 verschillende afstudeerrichtingen aan: Intelligent Devices and Sensors, Mechatronics and Robotics en Sustainable Energy Systems.

Intelligent Devices and Sensors

Binnen deze richting ligt de focus op intelligente apparaten die data kunnen verwerven, inlezen, bewerken en interpreteren. Daar zijn sensoren voor nodig. Steeds vaker communiceren deze apparaten ook met elkaar. Ze zijn met elkaar verbonden, bijvoorbeeld via het internet.

Het internet biedt nieuwe mogelijkheden om eenvoudig en van verschillende plekken data te verzamelen, uit te wisselen en te analyseren. Vaak spreekt men dan over het Internet of Things. Binnen deze richting ligt de nadruk op analoge en digitale hardware (elektronica en computertechniek). Met deze hardware en sensortechniek maak je apparatuur (fysica en elektronica).

Een belangrijk onderdeel van deze afstudeerrichting is de software. Hiermee kunnen signalen worden bewerkt, opgeslagen en uitgewisseld. Bij deze software ligt de nadruk op embedded software en minder op gebruikersapplicaties. Je leert Intelligent Devices and Sensors ontwerpen, bijvoorbeeld in je mobiele telefoon, medische apparatuur, domotica en slimme elektronica in je auto.

Mechatronics and Robotics

Mechatronics and Robotics gaat over fijnmechanische apparatuur en geavanceerde meet- en regeltechniek. Motoren, aandrijvingen en stuurelektronica die tot op de millimeter nauwkeurig samenwerken. Software die het geheel bestuurt. Robotica is een speciaal onderdeel van deze richting. Industriële robots en toepassingen in en om het huis worden steeds belangrijker.

Sustainable Energy Systems

Je verdiept je in de wereld van duurzame energie. Opwekking, distributie en opslag van zonne-, wind en elektrische energie. Maar ook: schone motoren en aandrijvingen van voertuigen, onze energiebehoefte in huis of de nieuwste accutechnologie voor je auto. Lever jij straks een bijdrage aan oplossingen voor de belangrijkste vragen van én voor onze toekomst?