Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

Student aan het woord

Charmain Ritzen

Charmain Ritzen

''De opleiding heeft mij veranderd. Ik ben nu veel proactiever en durf mijn mening te geven.''

Bij Charmain Ritzen begon het na haar mbo-opleiding te kriebelen. Ze wilde zich verder ontwikkelen. Voor de functie die zij ambieerde was het noodzakelijk om te kunnen werken op hbo-niveau. Nu begint ze aan de laatste fase van de deeltijdopleiding Commerciële Economie. Werken naast je studie, hoe heeft ze dat gecombineerd?

Charmain begon een aantal jaar geleden met werken bij haar huidige werkgever Akzo Nobel. “Door de studie ben ik ontzettend gegroeid. Doordat ik mijn meningen nu goed kan onderbouwen, voel ik mij zekerder. Ik denk dat ik beter zichtbaar ben in de organisatie door de ontwikkeling die ik meemaak. Je doet opdrachten en de resultaten daarvan kun je al direct toepassen in je werk.”

Doorzettingsvermogen

Wel was het volgen van de studie niet altijd even makkelijk. “Ik werkte veel, terwijl ik daarnaast natuurlijk nog studeerde. Mijn sociale leven en sport heb ik wat minder aandacht moeten geven. Wat mij altijd heeft geholpen heeft, is het einddoel voor ogen houden. Als je doorzettingsvermogen hebt, dan kom je er zeker en houd je de studie vol. Zelf werd ik na verloop van tijd steeds beter in het combineren van werk, studie en mijn sociale leven. Ik leerde beter inschatten wat ik wel en niet aankon. Een goede planning, waaraan je jezelf ook echt moet houden, is zeker noodzakelijk. Gelukkig ben ik van nature al goed georganiseerd.

'Ik ga echt voor mijn hbo-diploma. Het biedt mij de meeste kansen op een goede baan.

Behulpzame docenten

“De deeltijdopleiding? Die sluit goed aan op de situatie waar je als werkende in zit. Ook de begeleiding vanuit de HvA vind ik fijn. De docenten zijn betrokken en hebben het beste met je voor. Ze helpen je graag als dat nodig is. Uiteraard moet je zelf aan de bel trekken als je iets niet begrijpt, docenten kunnen niet ruiken dat je ergens tegenaan loopt. De praktijkervaring van de docenten maakt de lessen prettig om bij te wonen. Erg leuk vond ik de real life cases, waarbij gastsprekers een situatie uit de praktijk voorleggen. Zo moest ik bijvoorbeeld een goed marketingplan schrijven voor een bedrijf dat op zoek was naar een goede strategie. Dat geeft een goed beeld van de werkelijkheid. Kennis en theorie toepassen, dat is toch waar je het uiteindelijk voor doet.”

Veel gebracht

''Door mijn praktijkervaring wist ik natuurlijk al hoe bepaalde processen bij Akzo Nobel werken. Dankzij mijn opleiding kan ik dat nu met theorieën onderbouwen. Ik merk ook dat ik veel krachtiger ben in mijn gesprekken, bijvoorbeeld in gesprekken met het management. Het is ontzettend fijn om deel te nemen aan gesprekken en ideeën op tafel te leggen die theoretisch onderbouwd zijn. Daardoor word je zelf ook creatiever en ga je op een andere manier denken.

De opleiding heeft mij veranderd. Ik ben nu veel proactiever en durf mijn mening te geven.

Op het werk heb ik dankzij mijn studie nu al de positie die ik wilde. Ik heb het naar mijn zin en doe wat ik leuk vind. Maar ik wil mij wel verder blijven ontwikkelen. Ik denk dat het na een jaar misschien wel weer gaat kriebelen en dat ik dan weer cursussen wil gaan volgen. Maar eerst even rust…” Op de vraag of Charmain nog tips heeft voor twijfelende studiezoekers antwoordt ze: “Ja, zeker. Als je de wil hebt om jezelf te ontwikkelen, begin dan sowieso aan een studie. Twijfel niet, maar start gewoon.”