Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Aviation

Iets voor jou?

Gaat jouw hart sneller kloppen op een luchthaven? Draag jij graag een steentje bij aan het verduurzamen van de luchtvaart? Wil jij later werken in een internationale dynamische omgeving? Dan is Aviation een goede keuze voor jou. De opleiding bereidt je voor op een baan in de luchtvaart. Of het nu gaat om vliegtuigtechniek, de logistiek op een luchthaven of het uitvoeren van de vlucht. Ook kun je deelnemen aan het selectieprogramma voor een traject tot luchtverkeersleider of piloot.

Keuze gemaakt?
Schrijf je in voor deze opleiding
Video: Loop een dagje mee met Tessa, tweedejaarsstudent Aviation

Begin jij na de zomer met Aviation? Wij hebben alle belangrijke info voor je op een rijtje gezet.

Bekijk het hier

Dit ga je doen

Tijdens de opleiding Aviation leer je hoe een vliegtuig in elkaar zit en hoe je deze onderhoudt. Ook doe je kennis op over de organisatie van een luchthaven en de logistieke en bedrijfskundige aspecten van de luchtvaart. Zo ontdek je welk gebied van de luchtvaart het beste bij jou past. In het eerste studiejaar is veel lesmateriaal in het Engels. Vanaf het tweede jaar van de opleiding zijn ook alle vakken in het Engels omdat dit internationaal de voertaal is om het vliegverkeer in goede banen te leiden.

Video: Waar ga je mee aan de slag?
Jaar 1

Jaar 1 bestaat uit een brede introductie. Je maakt kennis met verschillende disciplines binnen de wereld van de luchtvaart. Zo kun je goed uitzoeken welk gebied van de luchtvaart het beste bij jou past. Na het 1e jaar kies je een afstudeerrichting: Aviation Engineering (vliegtuigtechniek) of Aviation Operations (de logistiek op een luchthaven of het uitvoeren van de vlucht).

Jaar 2

In jaar 2 verdiep je je verder in de door jou gekozen afstudeerrichting: Aviation Engineering of Aviation Operations. Ook kun je deelnemen aan een selectieprogramma voor de speciale trajecten Commercial Pilot Program en Air Traffic Management, waar je dan in jaar 3 mee start. 

Jaar 3

In deze fase volg je een minor (keuzeprogramma van een half jaar) en doe je een bedrijfsstage. Aan het einde van het jaar kies je een specialisatie binnen de afstudeerrichtingen Avation Engineering of Avation Operations  voor het 4e jaar.  Je kunt ook solliciteren voor 1 van de 2 internationale Engelstalige honoursprogramma's: Aviation Management of Aviation Engineering.

Jaar 4

In jaar 4 specialiseer je je verder en doe je een afstudeeropdracht.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je bent direct toelaatbaar met een diploma van elk havo- of vwo-profiel behalve het havo-en vwo-profiel C&M. Hiervoor gelden aanvullende eisen. Je bent ook toelaatbaar met een mbo 4-diploma.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

In jaar 1 heb je wekelijks 12 tot 16 contacturen. Verder besteed je per week ongeveer 24 tot 28 uur aan projecten, onderzoeken, opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met extra kosten voor boeken, readers en vakmaterialen van ongeveer € 550 per jaar.

Lees meer over studiekosten

Waarom Aviation aan de HvA?

  • De opleiding Aviation is de enige in Nederland en kun je alleen bij de HvA volgen.
  • De opleiding werkt samen met grote spelers in de luchtvaartwereld, zoals KLM, SPL en Luchtverkeersleiding Nederland.
  • Binnen de Aviation Academy doen we praktijkonderzoek. Je krijgt zo toegang tot een rijke leeromgeving en werkt aan vraagstukken uit de bestaande luchtvaart.
  • Je studeert in kleine groepen (communities), waardoor er veel persoonlijke aandacht is voor iedere student. Samen werk je onder begeleiding van een docent aan opdrachten en projecten. In het eerste jaar heeft iedere groep een vaste coach.
  • Je gaat studeren in een gloednieuw gebouw (op de Amstelcampus in het centrum van Amsterdam) voorzien van alle moderne faciliteiten.