Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

'Logistiek vereist een unieke combinatie van snelheid en precisie'

Maurits

Omdat Ad Logistiek een splinternieuwe opleiding is, zijn er nog geen studenten afgestudeerd. Maurits werkt sinds 1999 bij Simon Loos en hielp bij de ontwikkeling van de opleiding AD Logistiek. Hij weet als geen ander hoe jouw toekomstige loopbaan er straks uit zal zien.

Welke kennis moet een afgestudeerde in de logistiek hebben volgens jou?

“Als ik kijk wat een planner bij ons in het bedrijf moet kunnen, dan is verstand van planning natuurlijk de eerste vereiste . Maar ook kennis van wet- en regelgeving is belangrijk; bijvoorbeeld dat je weet wat wel en niet is toegestaan in een stedelijk gebied of in een milieuzone. Daarnaast moet je beschikken over parate kennis van het wegennet en topografie. Dus dat je weet waar bepaalde plaatsen liggen en hoe de wegen lopen.” 

Hoe ziet een dag op het werk eruit bij jullie?

“Dat ligt natuurlijk aan de functie. In het algemeen zorg je er in de logistiek voor dat de goederenstroom naar bijvoorbeeld winkels of magazijnen goed verloopt. Dat zijn deels uitvoerende taken. Denk aan lossen en opslaan, stickeren en verpakken, orders verzamelen en verzenden. Maar als planner houd je je juist bezig met het organiseren, plannen en aansturen van al die taken.  

Bijvoorbeeld om het efficiënt inzetten van chauffeurs en trucks en tijdige levering aan klanten. Daarvoor is een goede operationele planning noodzakelijk, anders kan je de klanten niet op tijd hun producten garanderen. Verder moet je er als logistiek planner voor zorgen dat de voorraden niet onnodig groot worden. Want voorraad aanhouden kost veel geld. Kortom, er komt veel bij kijken.”

Hoe ben jij betrokken geraakt bij de opleiding AD Logistiek?

“Ik ben met de HvA in contact gekomen doordat we bij Simon Loos regelmatig stagiairs en afgestudeerden van de HvA over de vloer hadden. Ook ik was daar ooit als stagiair begonnen en heb later naast mijn baan als planner een passende HBO-opleiding gedaan. 

Door onze snelle groei hebben we vaak nieuwe talenten nodig en die vonden we bij de HvA. Zowel stagiairs als net afgestudeerden krijgen vaak een kans binnen ons bedrijf. Dus toen de HvA met een Associate Degree Logistiek opleiding begon, was ik een van de mensen uit het werkveld met wie ze wilden brainstormen om uit te vinden aan welke kennis behoefte is.”

Wat wil je de aankomende studenten AD Logistiek nog meegeven?

Dat planning een heel mooi vak is voor iemand die van afwisseling houdt. Dat je als planner de spil bent in het logistieke proces en je een van de belangrijkste schakels bent in het logistieke proces. Dus als je van snel schakelen houdt maar ook van slim nadenken, dan is dit echt iets voor jou.”