Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Ad Logistiek

Verhaal

Oud-student Safouane werkt bij de opleiding als docent

Ad Logistiek

'Soft skills zijn voor mij minstens zo belangrijk als inhoudelijke kennis'

Kun je iets vertellen over jouw huidige functie?

“Jazeker, maar mijn functie is tweeledig. Want enerzijds ben ik docent, maar daarnaast heb ik dus tijd om me te ontwikkelen op het gebied van Diversiteit en Inclusie. Dit traineeship is in het leven geroepen om te zorgen dat de docentenpopulatie een betere  afspiegeling wordt van de studentenpopulatie.

In een diverse stad als Amsterdam vinden we het belangrijk dat de HvA een inclusieve opleiding is. Dat vraagt om te beginnen om meer diversiteit onder docenten. Daarmee willen we ervoor zorgen dat elke student zich veilig en thuis voelt op school. Op die manier willen we zorgen voor minder uitval en betere studieresultaten.

Ik voelde me sowieso bij dit onderwerp betrokken. Niet alleen was ik zelf een student met een niet-westerse migratie-achtergrond. Maar ook was ik een zogenaamde 'eerste generatie' student; ofwel een eerste persoon uit een generatie die gaat studeren."

Ben je direct na je opleiding in deze baan begonnen?

“Ja, ik ben in december 2019 afgestudeerd en kon eigenlijk direct daarna beginnen bij de HvA.”

Heb je het idee dat je opleiding nuttig is voor je huidige functie?

“Ja, dat is in mijn geval heel duidelijk, omdat ik docent ben aan de opleiding die ik zelf heb gevolgd. Maar ook heb ik tijdens mijn studie een jaar gewerkt als supply chain medewerker in het bedrijfsleven. Daar merkte ik vooral dat 'soft skills' als samenwerken of elkaar feedback geven nuttige kwaliteiten waren.

Sowieso geloof ik erg in soft skills en ook in mijn huidige rol wil ik daar graag op focussen. Ik denk bijvoorbeeld dat het nuttig is om iemand bepaalde tools mee te geven om een vaardigheid aan te leren. Dat is denk ik belangrijker dan de vaardigheid zelf te leren."

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit?

"Dat is heel divers. Eigenlijk is geen dag hetzelfde. Zo geef ik een aantal dagen per week  les. Dat betekent niet dat ik ouderwets voor een klasje sta, maar dat ik aanwezig ben in de studieruimte waar studenten werken aan een project. Ik ben er dan bij om de studenten te begeleiden.

Daarnaast volg ik een masteropleiding, dat is een vast onderdeel van mijn traineeship. Dus daar moet ik voor studeren. En op de andere dagen hou ik me dus bezig met Diversiteit en Inclusie. In dat kader volg ik workshops en geef ik workshops aan andere docenten. Ook spreek ik met veel studenten op de opleiding over onderwerpen rond inclusie. Ik heb binnen die rol best veel vrijheid om het in te vullen.”

Wil je aankomende studenten Logistics nog iets meegeven

“Jazeker. En dan kom ik toch weer terug op die soft skills. Ik vind het belangrijk om niet alleen te studeren voor goede cijfers, maar ook om jezelf te ontwikkelen als persoon. Dus neem daar de tijd voor en stel jezelf die vraag: wat voor persoon ben ik of wil ik worden?

Daarvoor is het goed om je open te stellen naarr andere studenten en ook met hen in gesprek te gaan. Je ontmoet namelijk veel verschillende karakters en daar moet je mee om kunnen gaan. Want ze moeten niet alleen weten dat je ze waardeert en dat ze er mogen zijn, maar ze moeten ook waarde toevoegen. Dat soort skills leer je bijvoorbeeld tijdens de projecten.”