Wat mij helpt: praktische handvatten voor hulp aan jongeren in kwetsbare situaties
Rapport, handreiking, workshopbenodigdheden en kennisclips - juli 2025

In Amsterdam groeien veel jongeren op in kwetsbare omstandigheden. Er is inmiddels veel bekend over de risico’s die dit met zich meebrengt voor hun ontwikkeling. Veel minder weten we over beschermende factoren die hen helpen om zich positief en voorspoedig te ontwikkelen. Op deze pagina van het door ZonMw gefinancierde project 'Wat mij helpt' vind je alle onderdelen van het onderzoek overzichtelijk bij elkaar: het volledige rapport, de handreiking, materialen voor een workshop en een reeks kennisclips. Deze materialen zijn bedoeld voor professionals en organisaties die willen werken aan betere ondersteuning van jongeren in kwetsbare situaties – met oog voor hun perspectieven, leefwereld en eigen regie.
Onderzoekers van verschillende onderzoeksgroepen hebben meerjarig interdisciplinair onderzoek gedaan naar beschermende factoren in de ontwikkeling van drie groepen jongeren in kwetsbare omstandigheden. Met behulp van storytelling zijn 90 jongeren bevraagd die opgroeien in armoede, mantelzorg verlenen, of kampen met problematisch middelengebruik en/of opgroeien in een gezin met verslavingsproblemen.
De uitkomsten
Samengevat zijn er een aantal concrete behoeften onder jongeren in kwetsbare thuissituaties. Deze behoeften zijn in te delen in drie typen factoren:
- Individuele factoren: het leren praten over emoties en problemen, en het ontwikkelen van een positieve identiteit.
- Sociale factoren: het hebben van iemand die de jongere begrijpt en de mogelijkheid om een veilig sociaal netwerk op te bouwen.
- Maatschappelijke factoren: toegang tot afleiding buitenshuis, de kwaliteit van professionele hulpverlening en zorg op scholen.
Zelf aan de slag met de workshop
Er zijn workshopmaterialen naar aanleiding van het project ontwikkeld. Deze worden beschikbaar gesteld voor zelfstandig gebruik. Met deze materialen kun je zelf een Storytelling-workshop organiseren. Deze workshop helpt jongeren terug te blikken op hun eigen ervaringen en inzicht te krijgen in wat hen heeft geholpen tijdens het opgroeien. Ook voor professionals levert dit waardevolle inzichten op: het helpt hen om jongeren beter te begrijpen en hun ondersteuning hierop af te stemmen.
De workshop is praktisch van opzet. In de handreiking staat stap voor stap uitgelegd hoe je de workshop begeleidt, inclusief tips voor voorbereiding en uitvoering. In de kennisclip over storytelling hieronder zijn ondersteunende fragmenten te vinden. Je hebt hiervoor verder geen externe trainer nodig.
Kennisclips
Vanuit de kennis die is opgedaan in het onderzoek is een e-learning gemaakt met kennisclips. Bekijk de clips via onderstaande links:
- De introductie(opent in nieuw venster)
- Het onderzoek: de belangrijkste inzichten & aanbevelingen(opent in nieuw venster)
- Hoe vertel ik een goed verhaal? (opent in nieuw venster)
- Storytelling: wat is het?(opent in nieuw venster)
Samenwerking vanuit verschillende disciplines
Het onderzoek is uitevoerd vanuit een samenwerking tussen drie onderzoeksgroepen en een Centre of Expertise van de Hogeschool van Amsterdam:
- Lectoraat Jeugdzorg
- Lectoraat Langdurige Zorg en Ondersteuning
- Lectoraat Armoede Interventies
- Centre of Expertise Rechtvaardige Stad
Vragen?
Heb je vragen of wil je ervaringen delen? Neem dan contact op met:Nesrien Abu Ghazaleh(opent in nieuw venster)
Het onderzoek ‘Wat mij helpt: jongeren in kwetsbare omstandigheden aan het woord over beschermende factoren’ is medegefinancierd met een subsidie van ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie.