Burgerschapsonderwijs
Onderzoekslijn Burgerschapsonderwijs
Associate lector Floor Rombout richt zich in haar onderzoek op de vraag hoe je jongeren effectief kunt ondersteunen bij het vormen van een mening over maatschappelijke en morele kwesties. Haar werk verbindt wetenschappelijk onderzoek met de onderwijspraktijk en draagt bij aan de ontwikkeling van krachtig en betekenisvol burgerschapsonderwijs.
Leren redeneren in de klas
Een belangrijk uitgangspunt in het werk van Floor Rombouts is het stimuleren van kritisch denken en morele oordeelsvorming bij jongeren. In de klas leren leerlingen en studenten hun eigen mening te vormen én die te beargumenteren in gesprek met anderen. Dat gebeurt aan de hand van actuele en vaak gevoelige thema’s, zoals vrijheid van meningsuiting, discriminatie of de betekenis van democratie.
Leerlingen kiezen filosofie niet altijd vanuit een intrinsieke motivatie.

Floor Rombout
Associate lector Burgerschapsonderwijs
Praktische ondersteuning voor docenten
Wat hebben leraren nodig om gesprekken over maatschappelijke kwesties aan te gaan? Veel docenten vinden het spannend om controversiële thema’s aan te snijden, of voelen zich handelingsverlegen. Samen met collega’s ontwikkelt Floor concrete materialen, gesprekstechnieken en trainingen om constructieve dialogen te begeleiden. Deze onderzoeksresultaten worden geïmplementeerd in de lessen, zowel binnen de eerste- en tweedegraadslerarenopleidingen als via professionaliseringstrajecten zoals de leergang Burgerschapsonderwijs op het vo/mbo.
Contact
Floor Rombout
Associate lector Burgerschapsonderwijs
Haar onderzoek is gericht op onderwijs over morele en maatschappelijke kwesties en ze is een expert in dialogisch onderwijs en het professionaliseren van docenten hierin.
