Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

De leergang in het kort

Voor veel leraren is burgerschap een centraal doel van het onderwijs. Leraren vinden het belangrijk om leerlingen en studenten competenties mee te geven waarmee zij in de samenleving kritisch deel kunnen nemen. Burgerschapsonderwijs vormgeven is echter niet gemakkelijk. Hoe geef je les over normatieve en controversiële kwesties? Welke didactische en pedagogische kennis en vaardigheden vraagt dit burgerschapsonderwijs van jou als docent? In deze leergang worden je vragen beantwoord.

Ben je geïnteresseerd? Vul het interesseformulier in en wij sturen je het digitale inschrijfformulier toe
Ga naar het interesseformulier
(opent in nieuw venster)
Lerares geeft uitleg aan leerling

Programma

In de leergang ga je aan de slag met de basis van burgerschapsonderwijs: wat is het en wat verwacht de aangescherpte wet uit 2021 precies van het voortgezet onderwijs? Welke veranderingen rondom burgerschap worden in het vo en het mbo verwacht? In deze leergang wordt de dagelijkse praktijk verbonden aan de meest recente onderzoeken en bevindingen van het lectoraat Burgerschapsonderwijs. We bespreken daarnaast het principe van neutraliteit en normativiteit, onderzoeken eigen aannames en drijfveren in relatie tot de professionele docentrol. Vaak wordt gezegd ‘dat je neutraal les moet geven', maar wat is dat dan en kan dat wel? Ook is er een sterke focus op didactische en pedagogische vaardigheden, zodat je na afloop van de leergang een stevige, onderbouwde basis hebt om binnen de eigen lessen burgerschapsonderwijs vorm te geven en collega’s praktische tools aan te reiken om met elkaar het burgerschapsonderwijs op de eigen school verder te brengen.

Bijeenkomsten

De leergang Burgerschapsonderwijs op het vo/mbo bestaat uit 5 bijeenkomsten:

  • Bijeenkomst 1: Wat is burgerschap (niet) en hoe maak je van een les echt burgerschap

  • Bijeenkomst 2: Neutraliteit en normativiteit: waarde(n)vol onderwijs?

  • Bijeenkomst 3: Controversiële onderwerpen en dialogische didactiek

  • Bijeenkomst 4: Onderwijs over democratie: wat zijn passende didactische benaderingen?

  • Bijeenkomst 5: Visieontwikkeling en een leernetwerk creëren

Na afloop van de leergang heb je

  • onderbouwde kennis opgedaan over wat burgerschap is (en wat het niet is), hoe wet- en regelgeving verandert en wat dit betekent voor je rol als docent;
  • vaardigheden, kennis en houdingen ontwikkeld om invulling te geven aan je docentrol bij de burgerschaps- en identiteitsontwikkeling van leerlingen en/of studenten;
  • een eigen visie ontwikkeld op burgerschapsvorming en onderzocht wat dit betekent voor je rol en identiteit als docent;
  • gewerkt aan het bestendigen van een professioneel burgerschapsleernetwerk en ervaren wat deze uitwisseling met collega-professionals kan opleveren.

Doelgroep

Je bent bevoegd docent op het vo of mbo en je houdt je actief bezig met de burgerschaps- en identiteitsontwikkeling van je leerlingen of studenten.

Lesdagen

De leergang vindt plaats op woensdagmiddagen, van 13.30u tot 17.00u. De exacte cursusdata zijn: 31 januari, 28 februari, 20 maart, 10 april en 24 april 2024.

Kosten

De kosten voor de leergang bedragen € 905,- per deelnemer. Deze prijs is inclusief koffie, thee en lekkers op de lesdagen en inclusief certificaat en hand-outs.

Toelating

Het is belangrijk dat je werkt in het vo of mbo als docent, leidinggevende of onderwijsondersteuner en dat je binnen jouw functie meer aandacht wilt besteden aan burgerschapsonderwijs. Daarnaast heb je een aantoonbaar hbo werk- en denkniveau.

Tijdsinvestering

De leergang bestaat uit 5 middagen van 3,5 uur, zelfstudie en het schrijven van een visie op burgerschap.

Groepsgrootte

De groep bestaat uit minimaal 12 en maximaal 20 deelnemers.

Waarom deze leergang?

Docent geeft uitleg aan cursisten
  • Het lectoraat Burgerschapsonderwijs is onderdeel van de HvA. Hierdoor worden in deze leergang de meest recente inzichten op het gebied van burgerschapsonderwijs verwerkt én zal onze lector Hessel Nieuwelink de bijeenkomst over visieontwikkeling begeleiden.
  • Eerdere deelnemers beoordeelden de leergang met gemiddeld een 7,9.
  • De leergang speelt in op actuele maatschappelijke vraagstukken, zodat jij direct in de beroepspraktijk aan de slag kunt met de verworven kennis.

Heb je een vraag?

Neem contact met ons op

Neem voor inhoudelijke vragen contact op met coördinator Ingrid Faas
i.e.faas@hva.nl(opent in nieuw venster)
Neem voor organisatorische vragen contact op met het Onderwijsbureau
onderwijsbureau-foo@hva.nl(opent in nieuw venster)