Onderwijs- en Innovatieplein
Beroepsproduct
Een beroepsproduct heeft grote gelijkenis met activiteiten die professionals in de beroepsuitoefening uitvoeren. Een beroepsproduct bestaat uit een feitelijk product en een verantwoording van gemaakte keuzes . Er gaat een beroepsrelevante opdracht aan vooraf, die eigenlijk de toets is. Het zoeken naar en het ontwikkelen van een dergelijke opdracht draagt bij aan de actuele beroepskennis en een intensieve relatie tussen opleiding en werkveld.
Een goede beroepsrelevante opdracht:
- Stimuleert creativiteit: verschillende beroepsproducten kunnen het vraagstuk oplossen goed/adequaat zijn, meerdere wegen leiden naar Rome.
- Scherpt kwaliteitsbesef aan: waarom is een oplossing goed - bekeken vanuit de ogen van opdrachtgever, opleiding, medestudenten.
- Maakt ontwikkeling en toetsing van geïntegreerd gebruik van kennis, houding en vaardigheden mogelijk.
- Is geschikt voor toetsing van de beheersingsniveaus toepassing, analyse, evaluatie en creatie (Taxonomie van Bloom(opent in nieuw venster)).
Losse(opent in nieuw venster) (2016) onderscheidt 5 typen beroepsproducten:
- Analyse: een samenhangende ontleding van een vraagstuk dat dient tot inzicht. Voor sommige analyses is onderzoek nodig en andere analyses volstaan met het aanleveren van een berekening.
- Advies: wat kan de opdrachtgever het beste doen om een situatie te veranderen/verbeteren? Het kenmerkende is dat het stelling neemt.
- Ontwerp: visuele/schematische weergave van een product of interventie.
- Fabricaat: concreet fysiek/digitaal eindproduct dat de eindgebruiker functioneel kan inzetten. Het is het maakproces en voegt iets toe aan de kwaliteiten die in het ontwerp zijn vastgelegd.
- Handeling: tonen van professioneel gedrag tegenover belanghebbenden, zoals klanten, patiënten, publiek, leerlingen, organisaties.
Let op: handelingen waarbij je het gedrag van studenten wilt observeren, toets je het best in een gedragsassessment. (opent in nieuw venster)
Wanneer gebruik je een beroepsproduct?
Beroepsproducten lenen zich goed voor het toetsen en beoordelen van competenties van de student, zoals onderzoekend vermogen, samenwerken, communiceren, probleemoplossend en analytisch vermogen, etc. Een beroepsproduct heeft grote gelijkenis met activiteiten die professionals in de beroepsuitoefening uitvoeren en is representatief voor de professie. De student kan met een beroepsproduct aantonen een beroepsrelevant vraagstuk te kunnen oplossen.
Hoe ontwerp je een beroepsproduct?
Lees onderstaande PDF voor de meer informatie over de kwaliteitseisen, aandachtspunten en tips bij het ontwerpen van een beroepsproduct. Het stappenplan helpt je op weg bij het ontwerp van de toetsvorm.
- Hoe ontwerp je een beroepsproduct (PDF)? (opent in nieuw venster)
- Stappenplan beroepsproduct (PDF)(opent in nieuw venster)