Kenniscentrum Maatschappij en Recht

Gebrekkige culturele blending

Problemen bij de Belastingdienst bezien vanuit cultuurperspectief

Artikel

Problemen met kosten, besluitvorming databeveiliging bij de Belastingdienst hebben het ministerie van Financiën verrast. Uit analyse van de veranderingen en de personele verschuivingen in de top van de Belastingdienst blijkt dat de nieuwe subcultuur van directeur Blokpoel niet goed is geïntegreerd in de bestaande cultuur van de dienst. Gebrekkige culturele blending is mogelijk een verklaring voor de kwetsbaarheden die in de organisatie zijn ontstaan.

De Belastingdienst kampte de afgelopen periode met verschillende problemen. Onderbezetting, een uit de hand gelopen vertrekregeling, databeveiligingslekken en verouderde ICT systemen zijn daarvan enkele voorbeelden. Op basis van een media-uitzending, onderzoeksrapportage en interviews is een analyse gemaakt van de cultuur in de organisatietop van de dienst. Uit die analyse ontstaat het beeld dat de personele verschuivingen die in de top hebben plaatsgevonden onvoldoende hebben geresulteerd in een nieuw cultuurevenwicht. Er lijkt sprake van een gebrekkige culturele blending. De zwakke culturele integratie in de top van de Belastingdienst brengen wij in verband met de kwetsbaarheden die in de organisatie ontstonden.

Essen, E., & Straathof, A. (2017). Gebrekkige culturele blending: problemen bij de Belastingdienst bezien vanuit cultuurperspectief. Tijdschrift voor Goed Bestuur & Toezicht, 2, 54.

Referentie Essen, E., & Straathof, A. (2017). Gebrekkige culturele blending: Problemen bij de Belastingdienst bezien vanuit cultuurperspectief. Goed Bestuur & Toezicht: Platform voor Governance, 2017(2), 54-61. https://www.goedbestuurentoezicht.nl/kennisbank/gebrekkige-culturele-blending
Gepubliceerd door  Kenniscentrum Maatschappij en Recht 16 juni 2017

Publicatiedatum

jun 2017

Auteur(s)

Erik Essen
Alex Straathof

Publicaties:

Research database