Kenniscentrum Maatschappij en Recht

Koersen op eigen kunnen: opvangjongeren in Rotterdam verbeteren hun voorzieningen en werken aan hun toekomst.

Verslag

Onder de naam Koersen Op Eigen Kunnen (KOEK), gingen jongeren en medewerkers van zes opvanginstellingen voor dak- en thuisloze jongeren in Rotterdam de afgelopen anderhalf jaar aan de slag met de PAja!-methode. Met deze methode beoordeelden de jongeren zelf hun begeleiding en opvang. Tegelijkertijd werkten ze via een TalentTraject rondom werk en scholing aan hun eigen toekomstperspectief.

Het Verwey-Jonker Instituut onderzocht het verloop van KOEK.
Dankzij het project zijn de voorzieningen op veel punten verbeterd, blijkt uit de evaluatie. Het gaat dan om concrete verbeteringen, bijvoorbeeld op het gebied van hygiëne, veiligheid en privacy, maar ook om individuele groei bij de jongeren. Dankzij het project konden zij hun vaardigheden vergroten.

De meeste (langdurig) deelnemende jongeren kregen bovendien hun leven weer in rustiger vaarwater door de onderlinge steun en door de individuele aandacht en begeleiding van de trainers. Ook zijn er contacten gelegd in de stad met personen en organisaties die zich inzetten voor kwetsbare jongeren.

Referentie Bulsink, D., Kleine, L., Potgieter, J., & Mak, J. (2018). Koersen op eigen kunnen: opvangjongeren in Rotterdam verbeteren hun voorzieningen en werken aan hun toekomst. Verwey-Jonker Instituut. https://www.verwey-jonker.nl/publicaties/2018/koersen-op-eigen-kunnen
31 mei 2018

Publicatiedatum

mei 2018

Auteur(s)

Diane Bulsink
Laura Kleine
Julius Potgieter

Publicaties:

Research database