Controversiële onderwerpen in de klas

Docenten zijn zoekende hoe zij kritische dialogen over maatschappelijke gepolariseerde vraagstukken kunnen voeren.
Democratische waarden staan onder druk. Er is sprake van fundamentele crises, ongelijkheid en uitsluiting. Dat maakt deze tijd ingewikkeld om in op te groeien. Het begeleiden van leerlingen en studenten daarbij is erg belangrijk – maar niet eenvoudig. Het lectoraat doet onderzoek naar manieren waarop leraren burgerschapsonderwijs op een afgewogen manier kunnen vormgeven en hoe zij daarbij ondersteund kunnen worden.
Leraren en lerarenopleiders hebben als publieke professionals een belangrijke rol in het versterken van een democratische cultuur. Tegelijkertijd wil je als leraar en lerarenopleider vaak neutraal zijn. Dat maakt het niet altijd makkelijk om democratische waarden uit te dragen. Hoe kun je die democratische waarden onder leerlingen en studenten dan toch versterken?
Docenten zijn zoekende hoe zij kritische dialogen over maatschappelijke gepolariseerde vraagstukken kunnen voeren.
Redeneren is belangrijk voor mbo-studenten. Kan dat met een lessenserie over de Socratische dialoog?
Om leerlingen meer over democratie te leren doen we onderzoek naar de manier waarop burgerschapsonderwijs op een effectieve manier kan worden vormgegeven.
De experts van Burgerschapsonderwijs
Hessel geeft leiding aan het lectoraat, doet onder meer onderzoek naar democratieonderwijs, hoe je controverses in de klas kunt behandelen en is daarnaast programmaleider ‘Dialoog, polarisatie, controverse’ van het CoE Urban Education.
Haar onderzoek is gericht op onderwijs over morele en maatschappelijke kwesties en ze is een expert in dialogisch onderwijs en het professionaliseren van docenten hierin.