Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

De cursus in het kort

Veel leerkrachten in het voorgezet onderwijs en het mbo begeleiden studenten van lerarenopleidingen. Als werkplekbegeleider ben je de spil in het coachen en beoordelen van studenten. Dit kan vragen oproepen als: 'hoe haal ik het beste uit mijn studenten?', 'hoe bied ik op het juiste moment een mogelijkheid tot leren aan?' en 'hoe analyseer ik lessituaties in relatie tot de competentieontwikkeling?'. Je krijgt in deze cursus de bijbehorende vaardigheden en inzichten aangereikt.

Heb je een inhoudelijke vraag?
Stel je vraag aan de cursuscoördinator
(opent in nieuw venster)
student en docent in gesprek

Programma

De verdiepingscursus bestaat uit 4 dagdelen. In de cursus ga je afwisselend aan de slag met theorie en oefeningen over het leren en begeleiden van studenten in een competentiegerichte leeromgeving. Iedere bijeenkomst krijg je praktische opdrachten mee die je gebruikt in het begeleiden van je studenten. In de daarop volgende bijeenkomst bespreken we de opdrachten. Reflecteren op het eigen handelen is een essentieel aspect van de begeleiding.

Doelen
  • Oefenen in het ontwerpen/gebruiken van instrumenten en inzichten om het leren van de student te ondersteunen. Via reflectiemodellen krijg je inzicht hoe studenten leren en wat dit betekent voor het begeleiden.
  • Gebruikmaken van observaties, je eigen deskundigheid, je begeleidingsvaardigheden en gerichte (leer)werktaken om de competentieontwikkeling van studenten te stimuleren.
  • Leren ruimte te geven aan studenten om de eigen onderwijsstijl te ontwikkelen.
  • Leren hoe je studenten begeleidt op het (leren) formuleren van leerdoelen.

Doelgroep

Je bent een leraar in het voortgezet onderwijs/mbo op een van de (aspirant) opleidingsscholen die al enkele jaren een student van de lerarenopleiding begeleidt.

Cursusdagen

De cursus is incompany, startdata in overleg.

Kosten

De kosten bedragen € 3449,00 per opleidingsschool.

Toelating

Je hebt de Basiscursus voor Werkplekbegeleiders afgerond.

Tijdsinvestering

4 dagdelen verspreid over minimaal 8 weken. De studielast bedraagt 5 uur per bijeenkomst: 3,5 uur contacttijd en 1,5 uur voorbereiding. De totale studielast bedraagt 20 uur.

Groepsgrootte

Minimaal 8 en maximaal 16 deelnemers.

Heb je een vraag?

Neem dan contact met ons op

Neem voor inhoudelijke vragen contact op met de cursuscoördinator Johan Stip
j.stip@hva.nl(opent in nieuw venster)
06-2115 7292(opent in nieuw venster)

Inschrijven

Wil je je aanmelden voor de verdiepingscursus werkplekbegeleiding? Neem dan contact op met de schoolopleider en/of coördinator binnen je school.

Portret cursist