Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

De cursus in het kort

De verdiepingscursus gaat nader in op begeleidingsvragen die zich voordoen bij het begeleiden van studenten. Daarmee wordt gewerkt aan het verbreden en verdiepen van de competenties van de werkplekbegeleiders. Competentiegerichte werkplekbegeleiders leren de studenten situaties herkennen waarin zij zich kunnen ontwikkelen en zijn gericht op zelfsturing van de student. De cursus wordt incompany aangeboden.

Stuur een mail en meld je aan
(opent in nieuw venster)
student en docent in gesprek

Programma

De verdiepingscursus bestaat uit 4 dagdelen. In de cursus ga je afwisselend aan de slag met theorie en oefeningen over het leren en begeleiden van studenten in een competentiegerichte leeromgeving. Iedere bijeenkomst krijg je praktische opdrachten mee die je gebruikt in het begeleiden van je studenten. In de daarop volgende bijeenkomst bespreken we de opdrachten. Reflecteren op het eigen handelen is een essentieel aspect van de begeleiding.

Doelen
  • Oefenen in het ontwerpen/gebruiken van instrumenten en inzichten om het leren van de student te ondersteunen. Via reflectiemodellen krijg je inzicht hoe studenten leren en wat dit betekent voor het begeleiden.
  • Gebruikmaken van observaties, je eigen deskundigheid, je begeleidingsvaardigheden en gerichte (leer)werktaken om de competentieontwikkeling van studenten te stimuleren.
  • Leren ruimte te geven aan studenten om de eigen onderwijsstijl te ontwikkelen.
  • Leren hoe je studenten begeleidt op het (leren) formuleren van leerdoelen.

Doelgroep

Je bent een leraar in het voortgezet onderwijs/mbo op een van de (aspirant) opleidingsscholen die al enkele jaren een student van de lerarenopleiding begeleidt.

Cursusdagen

Deze cursus wordt incompany georganiseerd. De data worden in onderling overleg vastgesteld.

Kosten

De kosten voor bedragen € 3.224,- per opleidingsschool.

Toelating

Je hebt de basiscursus Werkbegeleiding voor Opleidingsscholen afgerond en je begeleidt een student van een lerarenopleiding.

Tijdsinvestering

4 dagdelen verspreid over minimaal 8 weken. De studielast bedraagt 5 uur per bijeenkomst: 3,5 uur contacttijd en 1,5 uur voorbereiding. De totale studielast bedraagt 20 uur.

Groepsgrootte

Minimaal 8 en maximaal 16 deelnemers.

Heb je een vraag?

Neem dan contact met ons op

Neem voor inhoudelijke vragen contact op met de cursuscoördinator Johan Stip.
j.stip@hva.nl(opent in nieuw venster)
06-2115 7292(opent in nieuw venster)
Neem voor overige vragen contact op met het Onderwijsbureau.
onderwijsbureau-foo@hva.nl(opent in nieuw venster)
020-599 55 63(opent in nieuw venster)