Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

De leergang in het kort

Voor leerlingen en studenten is de rekenvaardigheid van invloed op hun toekomstmogelijkheden. Als deskundig rekendocent kun je helpen het rekenniveau van leerlingen en studenten te verhogen. Dus, heb jij affiniteit met rekenen en gecijferdheid en heb je zelf minimaal rekenniveau 3F? Ben je een docent rekenen in het vo/mbo of wil je dit worden? Schrijf je dan in voor dit post-hbo traject en behaal je bevoegdheid. Deze leergang wordt zowel via open inschrijving als incompany aangeboden.

Ben je geïnteresseerd? Vul het interesseformulier in en wij sturen je het digitale inschrijfformulier toe.
Ga naar het interesseformulier
(opent in nieuw venster)

Programma

Het stimuleren van rekenvaardigheden en gecijferdheid bij leerlingen in het voortgezet onderwijs en mbo-studenten is zowel belangrijk als uitdagend. Er zijn leerlingen en studenten die veel moeite hebben met rekenvaardigheden, bij sommigen is zelfs sprake van rekenangst. Hoe kun je hen als rekendocent motiveren voor rekenen en zorgen voor voldoende zelfvertrouwen? Hoe ziet de praktijk van het rekenonderwijs eruit, wat werkt en welke (actuele) wetenschappelijke kennis is hierover bekend? Tijdens deze leergang maak je kennis met diverse vraagstukken over het rekenonderwijs. De leergang is bovendien praktijkgericht; steeds staat centraal wat de kennis oplevert als je morgen een klas rekenles geeft en op welke manier je jouw leerlingen en studenten een stap vooruit kunt laten zetten.

Onderdelen

 

  • Dit post-hbo traject maakt je als docent rekenen bekwaam op de vier hoofdlijnen uit het ‘Raamwerk scholing en nascholing docent rekenen/gecijferheid vo/mbo’ (Wijers et al., 2023): vakdidactisch, vakinhoudelijk, pedagogisch en als professional in een onderwijsorganisatie.
  • Tijdens je stage voer je opdrachten uit aan de hand van de theorie uit de leergang en deze opdrachten verwerk je in een portfolio. Mogelijke opdrachten zijn het ontwerp, uitvoeren en evalueren van een lessenserie rekenen en het analyseren, diagnosticeren en remediëren van de rekenproblemen van een groep studenten of leerlingen.
  • Tijdens de leergang is één van de onderdelen het maken van een rekentoets op 3F-niveau.
  • Aan het eind van de leergang volgt een assessment in de vorm van een interview over je portfolio.

Doelgroep

Je bent een bevoegd docent en je werkt in of loopt stage als rekendocent in het mbo of vo. Het is tevens mogelijk deze leergang te organiseren voor een heel docententeam, binnen de eigen school. Neem daarvoor contact op met onze coördinator.

Cursusdagen

De cursusdata zijn 19 september, 10 oktober, 7 en 21 november 2024, 9 en 23 januari 2025. De bijeenkomsten zijn van 13.00 - 17.00 uur.

Kosten

De kosten voor de open inschrijving bedragen € 1.650,- per deelnemer.

Toelating

Je bent een bevoegd docent in het mbo/vo en hebt een stage of werkplek als rekendocent. Voor het succesvol kunnen afronden van deze leergang is het van belang dat je zelf over minimaal rekenniveau 3F beschikt. Wil je kijken wat je huidige rekenniveau is ? Maak dan een Cito oefentoets.

Ga naar de oefentoets
(opent in nieuw venster)

Tijdsinvestering

De leergang bestaat uit 6 dagdelen, waarbij aanwezigheid verplicht is. Daarnaast loop je minimaal 50 uur stage of werk je als rekendocent tijdens de duur van de gehele leergang. Verder dien je rekening te houden met een studielast van 12 uur per week. Voor de leergang staan 280 studielasturen (10 EC).

Groepsgrootte

De groep bestaat uit minimaal 10 en maximaal 25 deelnemers.

Wat levert deze leergang je op?

  • In de leergang wordt het lesgeven behandeld in rekenvaardigheden die aansluiten bij de belevingswereld van de student, zodat jij direct in de beroepspraktijk aan de slag kunt met de verworven kennis.
  • Je zult ervaren dat je als professionele rekendocent leerlingen en studenten kunt helpen bij het verbeteren van hun resultaten op het gebied van rekenen en gecijferdheid.
  • Door het succesvol afronden van deze leergang word je een bevoegd docent rekenen in het vo en het mbo. Bovendien ontvang je een microcredential voor deze leergang.

Heb je een vraag?

Neem contact met ons op

Neem voor inhoudelijke vragen contact op met coördinator Jantien Stam
j.stam@hva.nl(opent in nieuw venster)
Neem voor organisatorische vragen contact op met het Onderwijsbureau
020-5995563(opent in nieuw venster)
onderwijsbureau-foo@hval.nl(opent in nieuw venster)