Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

De cursus in het kort

Werk je als professional in de zorg of het sociale domein met ouderen en wil je hen stimuleren om samen te werken aan het verbeteren van hun veerkracht? Of ben je zelf senior en wil je leeftijdsgenoten vanuit deze rol ondersteunen? In de e-learning Gezond Actief Ouder Worden (GAOW) leer je hoe je een wijkgericht, gezondheidsbevorderend groepsprogramma opzet voor en met thuiswonende ouderen.

Stuur e-mail voor aanvragen cursus
(opent in nieuw venster)
ouderen aan tafel e-learning Gezond Actief Ouder Worden (GAOW) HvA

Programma

Deze e-learning is geaccrediteerd voor ergotherapeuten. Je leert over de achtergrond en het doel van het GAOW-programma, met speciale aandacht voor groepsdynamica. Daarnaast leer je hoe je een lokaal GAOW-programma organiseert met behulp van de community development benadering. Na het volgen van deze e-learning kun je deelnemen aan een incompany scholing om meer praktische vaardigheden te oefenen, of je hebt de mogelijkheid voor coaching on the job.

Werkwijze

De werkwijze van deze e-learning is gebaseerd op methoden van empowerment, levenslang leren en theorieën over dagelijks handelen. Je gaat ook aan de slag met principes uit de groepsdynamica, levensverhaalmethoden en samenlevingsopbouw.

Doelgroep

Hbo-professionals in zorg en welzijn, zoals ergotherapeuten en sociaal-agogische professionals. Met name eerstelijns ergotherapeuten die wijkgericht willen werken of al werken bij gemeenten in het kader van de Wmo. Daarnaast senioren die andere ouderen willen ondersteunen bij het versterken van veerkracht in groepsverband.

Cursusdagen

Online scholing on demand. E-learning die je op elk gewenst moment of plek kan volgen.

Kosten

€ 161,- ex. btw

Toelating

Geen speciale toelatingseisen.

Tijdsinvestering

Studieduur +/- 5,5 uur.

Cursusmateriaal

De e-learning is gebaseerd op de handleiding Gezond Actief Ouder Worden (van Nes & Heijsman, 2022) en de Toolkit Gezond Actief Ouder Worden (Kelting, 2023).

Wat levert het op?

  • Je kent de doelstellingen van het GAOW-programma en weet hoe het raamwerk is opgebouwd.
  • Je hebt inzicht in coachende gespreksvaardigheden in groepsbijeenkomsten en kunt deze toepassen.
  • Je hebt inzicht in en kan gebruik maken van de materialen uit de GAOW-toolkit.
  • Je verkent de mogelijkheden en kansen binnen je eigen omgeving en netwerk voor een lokaal GAOW-programma.
  • Je past inzichten en uitgangspunten toe van de community development benadering.

Jouw docenten

  • Nilke Duinkerken

    Ergotherapeut en ervaren groepsondersteuner GAOW

    Nilke Duinkerken werkt in Amsterdam als ergotherapeut in de wijk en is betrokken bij het lectoraat Ergotherapie - Participatie en Omgeving voor GAOW. Ze ondersteunt en behandelt ouderen die beperkingen ervaren bij hun dagelijks handelen. Samen met cliënten zoekt ze naar oplossingen voor hun beperkingen. Nilke gelooft dat mensen veel van elkaar kunnen leren. Daarom vindt ze de groepsbijeenkomsten van GAOW zo belangrijk. Door ervaringen te delen en samen dingen te ondernemen, leren mensen van elkaar.

    Nilke Duinkerken, ergotherapeut GAOW HvA
  • Martine Peek

    Ergotherapeut en ervaren groepsondersteuner GAOW

    Martine Peek is ergo- en handtherapeut. Ze heeft ervaring in de ouderenzorg, met name in het werken met cliënten met multiproblematiek. Deze kennis past ze nu toe in de eerstelijnszorg. In de praktijk richt zij zich op community-based werken, niet-aangeboren hersenletsel en handproblematiek. Wat haar aantrekt in het community-based werken is de stelling: alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Met alle kennis die bij elkaar komt, word je samen veel wijzer, en zij ook.

    Martine Peek, GAOW ergotherapie hvA

Heb je een vraag?

Neem contact op met Ergotherapie