Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

De cursus in het kort

Wist je dat jouw sport- of beweegprogramma verbetert wanneer je jongeren er meer bij betrekt? Maar hoe doe je dit? Dat leer je tijdens cursus Geef Jongeren een Stem. Tijdens deze cursus ga je aan de slag met verschillende methodes waarmee je jongeren meer inspraak geeft en makkelijker met hen in gesprek gaat. Elke methode richt zich op het maken van gezonde en sportieve keuzes door jongeren en een aantrekkelijker sportaanbod of sport- en beweegbeleid.

Vul interesseformulier in
(opent in nieuw venster)

Programma

Tijdens deze cursus leer je hoe je jongeren tussen de 12-18 jaar meer inspraak geeft. Dit doe je aan de hand van 3 verschillende methodes: de Structured Interview Matrix (SIM), Photovoice en het kaartspel Keep Youngsters Involved. Daarnaast ga je aan de slag met de Participatieladder waarmee je meet in hoeverre je jongeren al betrekt bij jouw sportprogramma. En je leert over de meerwaarde van een actieve jeugdraad. Tijdens de eerste bijeenkomst leer je over de achtergrond van elke methode en hoe je deze toepast in de praktijk. Tijdens de tweede bijeenkomst deel je jouw ervaringen over het inzetten van de geleerde methoden met andere deelnemers.

Onderwerpen
  • Betrekken van jongeren bij het verbeteren van sport- en beweegaanbod 

  • Structured Interview Matrix methode: jongeren interviewen elkaar 

  • Photovoice methode: jongeren maken foto’s van hun eigen omgeving en gaan daarover met elkaar in gesprek 

  • Kaartspel Keep Youngsters Involved: ontwikkeld door Kenniscentrum Sport en bewegen om jongerenuitval in sport tegen te gaan 

  • Hoe pas je de geleerde methodes toe in de praktijk 

  • De Participatieladder 

  • Nut en meerwaarde van actieve jeugdparticipatie  

Doelgroep

Vakleerkrachten Bewegingsonderwijs in het voortgezet onderwijs en andere professionals die werken met jongeren (12-18 jaar) in de sport: (buurtsport)coaches, combinatiefunctionarissen, sportmakelaars en trainers.

Cursusdagen

De cursus vindt plaats op dinsdag- of donderdag in de middag (16.00-18.00 uur) of de avond (19.00-21.00 uur). Je kunt in het interesseformulier aangeven welke dag(en) en welk tijdstip(pen) jouw voorkeur heeft.

Kosten

Deze cursus kost € 220.

Toelating

Er gelden geen toelatingseisen voor deze cursus.

Tijdsinvestering

Je volgt 2 keer een bijeenkomst van 2,5 uur (met een maand ertussen). Daarnaast ga tussen de bijeenkomsten zelf 2 uur met een behandelde methode aan de slag.

Groepsgrootte

Minimaal 10 personen - maximaal 25 personen.

Wat levert deze cursus je op?

  • Je kunt methoden inzetten waarmee je jongeren meer betrekt bij jouw sport- en beweegprogramma.
  • Je weet beter wat er leeft onder jongeren.
  • Je kent de wensen en behoeften van jongeren.
  • Je kunt jongeren meer inspraak en invloed geven.
  • Je begrijpt hoe de Participatieladder werkt.

Jouw docenten

Maak kennis met de docenten van de cursus Geef Jongeren een Stem

  • Huib van de Kop

    Docent

    Huib van de Kop studeerde Bewegingswetenschappen aan de VU Amsterdam en werkt als junior onderzoeker en docent bij de ALO. Vanuit het HvA-lectoraat Bewegen In en Om School houdt hij zich bezig met de projecten ‘De gezonde middelbare school’ en SALVO: stimuleren actieve leefstijl bij VMBO-leerlingen.

  • Dorien Dijk

    Docent

    Dorien Dijk is implementatieadviseur en onderwijsontwikkelaar bij het lectoraat Bewegen In en Om School (BIOS) van de ALO. Binnen het lectoraat houdt zij zich bezig met de ondersteuningsroute Motoriek, waarbij de nadruk ligt op de link naar de praktijk en beleid binnen de gemeente Amsterdam. Dorien werkte 20 jaar als senior-adviseur bij het Kenniscentrum Sport en Bewegen. Zij was projectleider op verschillende thema's zoals Vaardig in Bewegen, Jongeren Binden en Behouden bij Sport en Pedagogisch Sportklimaat. Dorien studeerde aan de ALO in Groningen en werkte daarna 10 jaar lang bij de gemeente Amsterdam als jeugdsportconsulent in stadsdeel Oost. Zij heeft een groot landelijk netwerk en veel ervaring met Europese en internationale projecten en het organiseren van congressen.

Heb je een vraag?

Neem contact met ons op