De cursus in het kort
Ben jij een verpleegkundige met een passie voor het begeleiden van toekomstige zorgprofessionals? Of ben je een ervaren werkbegeleider en wil je studenten meer op maat begeleiden? Dan is de cursus Excelleren in Werkbegeleiding iets voor jou.

Programma
Als werkbegeleider speel je een belangrijke rol in het opleiden van nieuwe verpleegkundigen. Tijdens deze cursus leer je hoe je studenten goed kunt begeleiden en beoordelen. Je ontwikkelt vaardigheden in communicatie en didactiek en leert hoe je een veilig leerklimaat creëert. De cursus bestaat uit interactieve werkvormen waarmee je de theorie direct toepast in je eigen praktijk.
- Dagdeel 1 - Jouw rol als werkbegeleider
In dit eerste dagdeel kijken we naar jouw rol als werkbegeleider en de leerbehoeften van studenten. Je doet een competentiescan en reflecteert op je eigen manier van begeleiden. We behandelen een casus over het creëren van een veilige leeromgeving. Ook bespreken we de theorie over situationeel begeleiden en hoe je feedback kunt ontvangen.
- Dagdeel 2 - Feedback en communicatie
In het tweede dagdeel draait het om communicatievaardigheden. Je leert hoe je op een goede manier feedback geeft én ontvangt. We bespreken gesprekken die lastig kunnen zijn en oefenen met situaties uit je eigen praktijk. Zo kun je het geleerde meteen toepassen.
- Dagdeel 3 - Beoordelen en leerdoelen opstellen
Het derde dagdeel gaat over het opstellen van leerdoelen en het beoordelen van studenten. Je leert hoe je een stagewerkplan bespreekt en beoordeelt. We oefenen met voorbeelden uit de praktijk en bespreken veelvoorkomende valkuilen. We sluiten de cursus af met een oefening met een ingevulde zelfbeoordeling vanuit de praktijk.
Doelgroep
Verpleegkundigen die studenten Verpleegkunde begeleiden.
Cursusdagen
De cursus bestaat uit 3 lesdagen van 13.00 tot 17.00 uur.
Kosten
De cursus kost €680 inclusief studiemateriaal, accreditatie en koffie en thee.
Toelating
Er zijn geen toelatingseisen.
Tijdsinvestering
Je hebt 3 lesdagen van 4 uur. Daarnaast heb je per dagdeel 1 uur voorbereidingstijd.
Groepsgrootte
Maximaal 24 personen.
Wat levert deze cursus je op?

- Je weet hoe je een veilig en prettig leerklimaat voor studenten kunt creëren.
- Je kunt op een goede manier feedback geven én moeilijke gesprekken voeren met studenten.
- Je begrijpt beter wat studenten nodig hebben en tegenkomen tijdens hun stage. Daardoor kun je je begeleiding beter afstemmen.
- Je leert kritisch kijken naar je eigen manier van begeleiden en ontwikkelt je zelfreflectie.
Jouw docenten
Annemieke Bakker Arkema
Docent Verpleegkunde
Annemieke Bakker-Arkema is een bevlogen docent gespreksvaardigheden voor Verpleegkundestudenten. Ze gebruikt haar achtergrond in de psychologie en haar jarenlange ervaring als trainer om haar lessen vorm te geven. Met creatieve werkvormen laat Annemieke studenten ervaren hoe belangrijk het is om écht contact te maken met de ander. Naast het lesgeven werkt ze mee aan de ontwikkeling van het onderwijs binnen de opleiding Verpleegkunde. Ook is ze regelmatig gespreksleider bij het Emma Kinderziekenhuis.
Maaike Hagendoorn
Docent Verpleegkunde
Maaike Hagendoorn is docent Verpleegkunde. Ze neemt haar werkervaring uit de acute zorg en de oncologie mee in haar lessen. Binnen de HvA geeft Maaike veel les in Klinisch Redeneren en begeleidt ze studenten tijdens hun stages. Daardoor heeft ze goed zicht op de praktijk en weet ze hoe studenten op de werkvloer worden begeleid. Naast haar lessen werkt Maaike ook mee aan de ontwikkeling van het stageonderwijs. Ze is bovendien lid van de examencommissie namens de opleiding Verpleegkunde.