Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

De cursus in het kort

Wil jij je graag ontwikkelen tot daltonleraar en ontdekken wat de 'Way of life' betekent voor het dagelijks handelen in de klas? In deze scholing maak je kennis met het gedachtegoed van Helen Parkhurst en onderwijskundige daltonpublicaties. De kennis uit de bijeenkomsten gebruik je in je eigen onderwijspraktijk. Zo leer je innovatieve keuzes te maken en een bijdrage te leveren aan de verdere ontwikkeling van dalton op je eigen school.

Ben je geïnteresseerd? Vul het interesseformulier in en wij sturen je het digitale inschrijfformulier toe
Ga naar het interesseformulier
(opent in nieuw venster)
meisje zit in klaslokaal

Programma

De scholing tot Daltonleraar Primair Onderwijs duurt 1,5 jaar. In het eerste jaar volg je 6 bijeenkomsten zodat je na de zomervakantie met alle opgedane kennis en ervaring toe kunt werken naar een zogeheten meesterproef, oftewel het uitvoeren van een actieonderzoek en een ideale daltondag. Gedurende de gehele scholing werk je aan persoonlijk meesterschap om bewust bekwaam te handelen vanuit het daltongedachtegoed. Eigen inbreng is een belangrijk onderdeel van het programma. Je doet diverse daltonexperimenten die leiden tot het ontwerpen van een ideale daltondag. Ook sluit je de training af met een actieonderzoek waarin de eigen leervraag en de daltonschoolontwikkeling centraal staat. Het certificaat Daltonleraar Primair Onderwijs HvA is erkend door de NDV.

Over de bijeenkomsten
  • In de bijeenkomsten staat de visievorming van Helen Parkhurst centraal. 
  • Elke bijeenkomst is er een kernwaarde waar we mee aan de slag gaan. Te denken valt aan aandacht voor reflectie van het kind en het stimuleren van het denken bij het kind. Of vrijheid en verantwoordelijkheid: wat betekent dit ten aanzien van instructie, keuzemogelijkheden en eigenaarschap van het kind?  
  • Je krijgt coaching om toe te werken naar de presentatie en de meesterproef.
Meer informatie

Doelgroep

Je bent een leraar of zij-instromer die werkt op een daltonschool (in oprichting) in het primair onderwijs en je wil het landelijk erkende daltoncertificaat behalen.

Cursusdagen

Er zijn 6 bijeenkomsten in studiejaar 2023-2024 en daarnaast nog 4 bijeenkomsten in studiejaar 2024-2025. De bijeenkomsten zijn van 15.00 tot 18.00 uur. De data van de cursus die in 2024 van start gaat worden binnenkort bekendgemaakt.

Bekijk de cursusdata

Kosten

De kosten bedragen € 1.090,-.

Toelating

Je werkt op een daltonschool (in oprichting) in het primair onderwijs en bent in het bezit van het diploma leraar Primair Onderwijs. Zij-instromers zijn welkom.

Tijdsinvestering

Je hebt tien bijeenkomsten, intervisiemomenten en 1 schoolbezoek. De totale studielast is circa 170 uur.

Meer informatie

Groepsgrootte

De groep bestaat uit maximaal 16 deelnemers.

Trainers

Cursisten letten aandachtig op tijdens college

De trainers zijn Maria Fellinga en Esther Verheij. Wil je graag meer weten over de achtergrond en ervaringen van beiden?

Meer over de trainers

Heb je een vraag?

Neem contact met ons op

Neem voor inhoudelijke vragen contact op met Maria Fellinga
m.fellinga@hva.nl(opent in nieuw venster)
Neem voor organisatorische/overige vragen contact op met het Onderwijsbureau
onderwijsbureau-foo@hva.nl(opent in nieuw venster)
020 599 55 63(opent in nieuw venster)