Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

De cursus in het kort

De behoefte aan personal trainers neemt enorm toe. Een professionele opleiding met de juiste certificering is dé manier om je in dit werkveld te onderscheiden. Dat doe je met de cursus Certified Personal Trainer (CPT) bij de HvA. Ervaren docenten leiden je op volgens de hoge kwaliteitseisen van de Amerikaanse National Strength & Conditioning Association (NSCA).

Schrijf je in
(opent in nieuw venster)

Programma

Het vak Personal Trainer is letterlijk en figuurlijk in beweging. Met de komst van internet en sociale media wordt er steeds meer gevraagd van een trainer. Je moet kennis hebben van diverse gebieden, zowel in de breedte als in de diepte. Daar helpt deze cursus jou bij. Tijdens de cursus bieden we online toetsen aan om te controleren of je de behandelde stof begrijpt en onder de knie hebt. Deze toetsen zijn afwisselend in het Nederlands en Engels. We maken ook gebruik van YouTube video’s die je thuis op gemak kunt nakijken.

Onderwerpen
 • Bewegingswetenschappen zoals Basisanatomie en Fysiologie
 • Consultatie en evaluatie
 • Trainingstechnieken zoals Trainingsleer en Biomechanica
 • Ontwikkelen van een trainingsprogramma gericht op krachttraining
 • Klanten met bijzondere en/of medische behoeften
 • Een klinimetrie/nutritional assessment in het Voedingslab van het Amsterdam Nutritional Assessment Center (HvA)

Doelgroep

Je werkt in de fitness & wellnessbranche of hebt daar ambities in. Je bent op zoek naar een gedegen, wetenschappelijke basis voor het geven van personal training.

Cursusdagen

Je hebt 19 donderdagen les, van 18.00-21.30 uur.

Bekijk alle cursusdata

Kosten

De cursus kost € 1.795 (inclusief HvA-examen, een herexamen en HvA-certificaat). Het bedrag is exclusief de aanschaf van het boek NSCA's Essentials of Personal Training (3e editie, € 127). NVD-leden ontvangen €100 korting op de cursusprijs.

Toelating

Je hebt een hbo-denkniveau, sterke affiniteit met bewegen en gezondheid en een brede interesse in de sport- en fitnessbranche. Je beschikt over voorkennis van anatomie en fysiologie (voordeel, niet verplicht). Sluit jouw vooropleiding minder goed aan op deze cursus of moet je je kennis bijspijkeren? Houd de lesstof tijdens de cursus dan goed in de gaten.

Tijdsinvestering

Totaal duurt de cursus circa 6 maanden en bestaat uit 19 lesdagen van elk 3 uur en 1 examendag. Houd daarnaast rekening met 6 tot 10 uur zelfstudie per week, afhankelijk van je instapniveau. Sluit jouw vooropleiding minder goed aan? Houd dan rekening met extra tijd voor zelfstudie. Enthousiasme, inzet en discipline is key voor het succesvol doorlopen van de cursus.

Lees meer over het examen

Groepsgrootte

De groep bestaat uit minimaal 12 en maximaal 20 deelnemers.

Wat levert de cursus je op?

 • Je kunt als officiële personal trainer aan de slag.
 • Je beschikt over ruime theoretische kennis en kunt deze toepassen in de praktijk.
 • Je bent op de hoogte van de laatste technieken en ontwikkelingen op het gebied van personal training.
 • Deze cursus bereidt je goed voor op het NSCA-examen, deelname NSCA is facultatief.

Jouw docenten

Je krijgt les van Jothan Purmer en Danny Sterman, beiden zeer ervaren personal trainers en bewegingswetenschappers. Daarnaast geeft ervaren sportpsycholoog Bart van Westerop een gastles.

 • Jothan Purmer

  Docent en bewegingswetenschapper

  Jothan Purmer geeft les bij diverse opleidingen binnen de HvA op het gebied van sport, persoonlijke ontwikkeling, fitness en coaching. De afgelopen jaren specialiseerde hij zich in fitness en personal training. Jothan heeft een eigen bedrijf in Personal Training in Naarden-Vesting en leidt fitnessprofessionals op. Jothan: “De combinatie van het uitoefenen van het vak en het opleiden van personal trainers is een meerwaarde voor zowel het werkveld als de opleiding.”

 • Danny Sterman

  Personal trainer en bewegingswetenschapper

  Danny Sterman is een ervaren personal trainer en bewegingswetenschapper. Hij is een van de hoofddocenten van de cursus Certified Personal Trainer en gastdocent bij de cursus Sportdiëtetiek.

Heb je een vraag?

Neem contact op met Suzanne van der Plas (cursuscoördinator)

Telefoon
06 211 58 154(opent in nieuw venster)
(op werkdagen van 09:00 - 17:30)

Over de NSCA

certified personal training

De National Strength & Conditioning Association (NSCA) is een gerenommeerde Amerikaanse organisatie op het gebied van kracht en conditietraining. Ze bieden vele opleidingen en cursussen. Onderzoekers en experts binnen dit vakgebied zijn vaak gelieerd aan de NSCA. Het certificaat is internationaal erkend en toonaangevend binnen de fitnessindustrie.