City Net Zero

Viktória Balla-Kamper

Samen werken aan stedelijke klimaatvraagstukken. Dat is de drijfveer van het team achter het Centre of Expertise City Net Zero (CNZ). Een interview met Viktória Balla-Kamper, Projectmanager Leven Lang Ontwikkelen (LLO).

Wat zijn jouw rol en taken binnen CNZ?
‘Ik coördineer de ontwikkeling van leertrajecten voor professionals bij de gemeente, bedrijven en andere organisaties. Ik treed op als adviseur en begeleid het hele proces, van idee tot uitvoering. Samen met onze lectoren en onderzoekers ontwikkel ik trainingen en cursussen in verschillende formats, van open inschrijving en in-company, tot e-learning, blended of klassikaal. De leertrajecten hebben betrekking op de drie thema’s van CNZ: zero emission, zero waste en zero impact of climate extremes. Twee mooie voorbeelden: Onderzoekers van het lectoraat Water in en om de stad ontwikkelden een leertraject voor medewerkers van de gemeente Amsterdam, inmiddels toegankelijk voor alle gemeentes in Nederland. Samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) geven we een cursus voor beleidsambtenaren, over het organiseren van oplaadmogelijkheden voor logistieke voertuigen. De cursus is in juni 2023 van start gegaan.’

Wat vind je van CNZ?
‘Het CoE daagt onderzoekers uit om voorbij hun eigen domein en onderzoeksteam te kijken. Juist op het snijvlak tussen verschillende disciplines vindt vernieuwing plaats. Deze aanpak geeft mij als projectmanager de mogelijkheid om met meerdere faculteiten en onderzoeksgroepen samen te werken. Leuk, want ik heb een brede interesse en merk dat er binnen de verschillende lectoraten veel mooie ideeën leven.
CNZ biedt daarnaast een breed netwerk van externe partijen waarmee we kunnen samenwerken. Wat je nu vaak ziet, is dat veel organisaties een eigen academie oprichten en soortgelijke cursussen aanbieden. Het is een stuk efficiënter en krachtiger als wij middelen en expertise bundelen en samen leertrajecten ontwikkelen.

Welke ambities heb je voor de komende jaren?
‘Tot nu toe hebben we vooral pilots gedraaid: losstaande leertrajecten ontwikkeld als antwoord op een vraag vanuit een lectoraat of praktijkpartner. Op termijn moeten trajecten gericht op een Leven Lang Ontwikkelen (LLO) een vaste plek veroveren, in het programma van CNZ en in de hoofden van medewerkers binnen en buiten de HvA. Mijn visie is dat met tijd alle onderzoeksprojecten een LLO component hebben om de onderzoeksresultaten nog beter te kunnen verspreiden. Dat zou professionals helpen om de nieuwe kennis meteen in hun werk kunnen toepassen.

Wat moeten potentiële samenwerkingspartners zeker over jou weten?
‘Ik ben proactief, kom met ideeën en voorstellen en ga hier vervolgens achteraan. Ik houd er van om dingen in beweging te krijgen en structuur aan te brengen in processen.’

Welk advies / welke boodschap wil je ze meegeven?
‘Er is binnen de HvA ontzettend veel kennis en kunde aanwezig. Die zetten we meestal in voor onze studenten en onderzoekspartners. We denken graag met organisaties mee om oplossingen te vinden voor praktijkgerichte problemen en verschillende leervragen. We gebruiken graag ons netwerk om partners met elkaar in contact te brengen voor het delen van kennis en ervaring.

Gepubliceerd door  City Net Zero 19 oktober 2023