City Net Zero

Fast Fashion: hoe kan het anders?

29 apr 2024 09:00 | City Net Zero

Hoe kunnen jongeren gestimuleerd worden om duurzamer met kleding om te gaan? Krispijn Faddegon en Carlijn Kappers van het Lectoraat Psychologie voor een Duurzame Stad gingen met deze vraag aan de slag.

"Kleding is heel zichtbaar en daarmee een heldere weerspiegeling van iemands gedrag. Wat je draagt kan een duidelijk statement zijn waarmee je anderen kunt beïnvloeden af te wijken van de norm, die aanmoedigt steeds nieuwe dingen te kopen. Door jouw duurzame kledingkeuzes kun je anderen inspireren dit ook na te streven."

Samen met Carlijn Kappers deed Krispijn Faddegon onderzoek naar hoe jongeren gestimuleerd kunnen worden om duurzamer met kleding om te gaan. Het Nederlands Instituut van Psychologen publiceerde een inzichtelijke poster van het project (zie onderaan pagina). Een kledingquiz is een van de door de HvA ontwikkelde interventie die jongeren direct feedback geeft over hun eigen koopgedrag.

Met je kleding zichtbaar duurzame keuzes maken waar anderen zich aan kunnen spiegelen, sluit goed aan bij het 'noblesse oblige-project, waarvoor Reint Jan Renes, lector Psychologie voor een Duurzame Stad, de Deltapremie voor heeft ontvangen. Dit gaat over het rechtvaardig aanpakken van de klimaatcrisis: wie rijk is kan meer bijdragen dan arme mensen. Zij hebben meer middelen om betere keuzes te maken, en dit gedrag weer doorgeven. Zowel door hun eigen uitstoot te verminderen als door de invloed die ze hebben op de uitstoot van anderen.

"Mensen realiseren zich niet hoeveel invloed ze hebben." Aldus Krispijn. "Door je duurzame gedrag te benoemen of illustreren inspireer je anderen en bereik je echt meer impact."

CoE City Net Zero financierde de verdere ontwikkeling van de kledingquiz, die binnenkort online beschikbaar komt, om zo een groter publiek te bereiken en meer bewustwording te creëren op het gebied van duurzame kledingkeuzes.

Meer informatie over het lectoraat Psychologie voor een Duurzame Stad vind je hier.