Hogeschool van Amsterdam

Make It Work

Over Make IT Work

Toonaangevende ICT-bedrijven, de gemeente Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam slaan de handen ineen om (werkloze) hoogopgeleiden zonder specifieke ICT-achtergrond om te scholen naar een carrière in de ICT.

Regioplan Werk maken van talent

Het project Make IT Work maakt deel uit van het door de Amsterdam Economic Board opgestelde regioplan 'Werk maken van talent', waarin tien maatregelen worden genomen om op te leiden of om te scholen voor banen binnen kansrijke sectoren. Minister Asscher, de Metropoolregio Amsterdam en werkgevers investeren samen in Make IT Work.

Een tekort aan hoogopgeleid ICT personeel

Volgens de cijfers van de Amsterdam Economic Board  staan er op dit moment zo'n 12.000 ICT vacatures in de Metropoolregio Amsterdam open. Dit tekort is overal voelbaar: vele vacatures en werving van personeel in het buitenland. Tegelijkertijd is de werkloosheid hoog en met name onder (jong) hoogopgeleiden is die de laatste tijd hoger. Make IT Work is één van de maatregelen om deze mismatch aan te pakken. De Hogeschool van Amsterdam is uitvoerder van dit project.

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij IBM in januari 2015 i.v.m. regioplan 'Werk maken van talent'.

Minister Asscher met wethouders Arjan Vliegenthart en Kajsa Ollongren, en Harry van Dorenmalen (directeur IBM Nederland). (Foto: Amst. Ec. Board)

Omscholingstraject Make IT Work

Om de hoogopgeleide talenten zonder specifieke IT-achtergrond om te scholen naar een IT-functie op hbo-niveau heeft het onderwijs samen met de aangesloten werkgevers een uniek opleidingstraject ontwikkeld: Make IT Work. Binnen het onderwijsprogramma is er aandacht voor ontwikkeling van IT-kennis en –vaardigheden op het gebied van Software Engineering (in de media), Cyber Security en Business Analytics (vanaf februari 2018). Ook is er ruimte voor de IT’ers in wording om competenties te ontwikkelen die aansluiten bij behoeften van de bij dit project betrokken werkgevers. Naast programmeren zal er aandacht zijn voor samenwerking en communicatievaardigheden. Doel van het project is de cursisten in de eerste fase een goede en actuele opleiding aan te bieden waarmee de cursisten in het tweede fase van de omscholing aan de slag kunnen gaan bij één van de deelnemende bedrijven of instellingen.

Gepubliceerd door  Make IT Work 10 mei 2017