Financieel welzijn

Onderzoek onder het HvA-studentenpanel naar het financieel welzijn van studenten

Verslag

Net als veel andere Nederlanders merken ook studenten het effect van de inflatie op hun vaste lasten zoals huur en op hun boodschappen. Naast hun studie hebben zij echter niet onbeperkt de mogelijkheid om (extra) te werken. Daarnaast leven zij vaak met onzekerheid over hoe hoog hun studieschuld gaat zijn en hoe die hun financiële situatie in de toekomst zal beïnvloeden. Om meer te leren over wat er onder haar studenten leeft op financieel gebied deed de HvA vanuit het lectoraat Armoede Interventies, Studentenzaken en Institutional Research onderzoek naar het financieel welzijn van HvA-studenten.

In het najaar van 2023 werd een enquête uitgezet die is ingevuld door 1.040 studenten die lid zijn van het HvA-studentenpanel. Zij gaven aan hoe zij er feitelijk financieel voor staan, of ze dat als een probleem zien of niet en of ze geneigd zijn om daar hulp bij te zoeken, al dan niet binnen de HvA.

Referentie Voogt, B. Q., Hees, S. J., Mak, D. J., Warmerdam, C., & Custers, A. L. (2024). Financieel welzijn: Onderzoek onder het HvA-studentenpanel naar het financieel welzijn van studenten. (1.0 ed.) Hogeschool van Amsterdam, Lectoraat Armoede Interventies.
Gepubliceerd door  Kenniscentrum Maatschappij en Recht 8 februari 2024

Publicatiedatum