Klimaatactivisme: heeft het zin?

FLOOR x HvA Green Office

Evenement

Soep gooien, vastplakken en blokkeren. Werken dit soort radicale klimaatprotest acties of schrikken ze vooral af?

De zorgen om klimaatverandering lopen hoog op. Klimaatdemonstraties zijn groter dan ooit en activisten doen er alles aan om media-aandacht te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de kunstwerken die met soep worden bekogeld, activisten die zichzelf vastlijmen of de aanhoudende bezetting op de A10. De wereld staat in brand, maar de sympathie voor klimaatactivisten is ver te zoeken.

Met ons panel gaan we in gesprek over verschillende vragen rondom klimaatactivisme. Waarom wordt je klimaatactivist? Heeft het zin? Waar ligt de verantwoordelijkheid? Wie bereik je? En waar komt de irritatie rondom klimaatactivisme vandaan?

Onder leiding van moderator (en activist) Mandy Woelkens gaan we in gesprek met klimaatactiviste Hannah Prins, sociaal psycholoog Loes Kremers en activisme onderzoeker Martijn Dekker.

🗓️ Donderdag 18 april 2024
⏱️ 16.30 - 17.30 uur (inloop vanaf 16.15)
📍 FLOOR - Wibautstraat 3b, Amsterdam
💰 Gratis toegang
♿️ De eventruimte is rolstoeltoegankelijk
🤝 FLOOR x HvA Green Office

Hannah Prins

Hannah Prins

Mandy Woelkens

Mandy Woelkens

Sprekers

Hannah Prins

Klimaatactiviste Hannah Prins heeft een missie: strijden tegen de klimaatcrisis. Ze is een jonge, bevlogen vrouw die haar master strafrecht inzet om positieve systemverandering voor het klimaat te realiseren. Hannah zet zich in voor Extinction Rebellion en is ambassadeur voor Stop Ecocide. In oktober 2023 kwam haar eerste boek uit: ‘Je bent jong en je wil wat toekomst’, dat ze samen met Jantijn Anema schreef.

Mandy Woelkens (moderator)

Mandy Woelkens is presentator, podcast host en hoofdredacteur van LINDA.meiden. Vanaf 2020 tot eind 2021 was ze managing editor bij Cosmopolitan, waar ze zich maximaal heeft ingezet om het tijdschrift inclusiever te maken. Sinds april 2022 zet ze deze missie voort bij het blad LINDA.meiden waar ze als hoofdredacteur haar stempel op het blad drukt. Mandy maakt maatschappelijke thema’s op een behapbare manier bespreekbaar. Ze staat voor inclusiviteit en wil graag mensen inspireren om vooral zichzelf te zijn. Zo spreekt ze zich uit over feminisme, gendergelijkheid, seksualiteit en diversiteit.

Loes Kreemers 

Loes Kreemers 

Martijn Dekker

Martijn Dekker

Loes Kreemers

Loes Kreemers is sociaal psycholoog met een specialisatie in gedragsverandering en gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam. Als projectleider en onderzoeker bij de Hogeschool van Amsterdam doet zij praktijkgericht onderzoek bij het lectoraat Psychologie voor een Duurzame Stad. Haar onderzoek richt zich op de psychologische factoren die bijdragen aan duurzaam gedrag op het gebied van energie, mobiliteit, voeding en klimaatadaptatie. Hierbij wordt wetenschappelijke kennis toegepast in de praktijk om er achter te komen wat er nodig is zodat mensen zich duurzamer gedragen, in actie komen om de klimaatcrisis tegen te gaan en zich voorbereiden op extreem weer. De lessen uit het onderzoek worden onder andere vertaald naar adviezen over hoe maatschappelijke organisaties en (lokale) overheid duurzaam gedrag kunnen faciliteren en stimuleren.

Martijn Dekker

Martijn Dekker is politiek antropoloog en gespecialiseerd in de relaties en interacties tussen mensen en autoriteiten (waaronder politieke instituties en elites). Hij richt zich met name op sociale bewegingen, en de manieren waarop mensen en gemeenschappen zich organiseren, waarbij bijzondere aandacht uitgaat naar 'contentious politics'. Hij heeft veel onderzoek gedaan in het Midden-Oosten: hoe Palestijnen hun eigen veiligheid proberen te organiseren, en hoe zij zich (geweldloos) verzetten tegen de Israëlische bezetting.

Hij houdt zich ook actief bezig met sociale bewegingen, activisme, en burgerlijke ongehoorzaamheid in Nederland. Deze thema’s komen niet alleen terug in zijn onderwijs en onderzoek, maar ook in zijn betrokkenheid als activist, onder andere binnen de klimaatbeweging.

Gepubliceerd door  FLOOR 3 april 2024

Datum

Startdatum 18 apr

Tijd

16:30 - 17:30 uur

Locatie

FLOOR

Wibautstraat 3b

1091 GH Amsterdam

020 595 4955