Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Wonen in Amsterdam

Als je in Amsterdam of omgeving wilt komen wonen, is het niet makkelijk om woonruimte te vinden. Maar niet onmogelijk. Hoe pak je het aan?

Waar moet ik zoeken?

Vergroot je kansen door ook in de regio te kijken: 

Studentenhuizen

In Amsterdam zijn twee campussen voor studenten: de Amstelcampus en Uilenstede.

Amstelcampus

Studenten van de HvA hebben voorrang op studentenwoningen op de Amstelcampus, de campus van de HvA, en kunnen voor de duur van de studie een campuscontract krijgen. De Amstelcampus is verspreid over verschillende straten in Amsterdam Oost en heeft  zo'n 275 studentenwoningen. Het zijn zelfstandige woningen met een eigen woon/slaapkamer, badkamer en keuken. Woonstichting De Key verhuurt de Amstelcampus-woningen op basis van een lotingssysteem. Op www.dekey.nl(opent in nieuw venster) vind je meer informatie over procedures en wachttijd. Wil je voor een studentenwoning in aanmerking komen, schrijf je dan in bij studentenwoningweb.nl(opent in nieuw venster)

Uilenstede

In Uilenstede, in Amstelveen, wonen ruim 3.500 jongeren in flats. Je deelt vaak de keuken en soms de badkamer en wc met de andere bewoners van jouw etage of woning. Alleen jongeren die (gaan) studeren in de regio Amsterdam kunnen in aanmerking komen voor een kamer op Uilenstede. Aanbieder DUWO biedt deze woningen aan via www.room.nl(opent in nieuw venster). Daar vind je meer informatie over het woningaanbod, de toewijzingscriteria en de voorwaarden. 

Formele zaken

Bij het huren van een kamer moet je je op dat adres inschrijven bij het GBA (gemeentelijke basis administratie). Studiefinanciering (IB-groep) controleert bij het GBA of je echt uitwonend bent. Bij het huren bij particulieren kan dit soms problemen geven. Ook kun je geen huurtoeslag aanvragen als je niet ingeschreven staat op je woonadres.

Voor het huren van een zelfstandige woning heb je bijna altijd een huisvestigingsvergunning van de gemeente nodig. Dit geldt niet voor studenteneenheden (zelfstandig of onzelfstandig).

Nog meer tips

  • Je kunt zelf actief op zoek gaan naar een woning op internet, bijvoorbeeld via marktplaats of social media.
  • Je kunt voor je laten zoeken door een makelaar of een bemiddelingsbureaus. Houd wel rekening met hoge bemiddelingskosten en check of het bureau betrouwbaar is.
  • De meeste Amsterdamse studenten vinden 'via via' een kamer. Ken je al iemand in Amsterdam die op kamers woont? Informeer eens of er een kamer vrij komt. Ken je nog geen mensen? Sluit je aan bij bijvoorbeeld een studie- of sportvereniging.
  • De ASVA geeft algemene informatie over het huren van een kamer in Amsterdam en kan optreden als bemiddelaar tussen studenten en verhuurders. Ze bieden ook richtlijnen over waar op te letten bij het bekijken van een kamer. Bezoek hun webpagina(opent in nieuw venster) voor meer informatie.
  • Juni, juli, augustus en september zijn piekmaanden. Probeer buiten deze maanden te zoeken, dan is je kans groter op het vinden van een kamer.

Wat zijn jouw rechten als huurder?