Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

SALTHO Leerstrategieëntest

De SALTHO leerstrategieëntest helpt studenten om effectiever te studeren.

Hoe kom ik door al die boeken heen?

 “Hoe kom ik door al die boeken heen?” is een veel gehoorde verzuchting van eerstejaars hbo-studenten. In het begin is een hbo-opleiding soms echt even wennen: je krijgt (veel) meer boeken te bestuderen dan je gewend bent, de boeken zijn moeilijker, je moet er kritisch mee om leren gaan en je moet de stof lang onthouden, omdat je deze nodig hebt in je latere beroep.

Gelukkig kun je leren hoe je goed door die stapel boeken en teksten heen komt en hoe je de inhoud ervan goed kunt onthouden. De SALTHO* test hoe je tot nu toe gewend bent te studeren en geeft tips over hoe je (nog) beter kunt studeren, zodat je gemakkelijker leest en de stof beter onthoudt.

Oefening en goede begeleiding

Maar: beter studeren leer je niet alleen door het doen van een test. Daar is ook enige oefening en goede begeleiding voor nodig.

  • Op de pagina Meer informatie over SALTHO vinden docenten meer informatie over SALTHO en hoe ze hun studenten kunnen begeleiden bij het aanleren van goede leerstrategieën. Daar is ook de link te vinden naar het gratis boek ‘Slimmer door het hbo', waarin dieper wordt ingegaan op leerstrategieën en hoe docenten kunnen helpen die bij studenten te ontwikkelen.   
  • Op de pagina Studeren aan het hbo kunnen leerlingen en studenten meer lezen over studievaardigheden en er zelf mee aan de slag.

* SATLHO staat voor StudeerAttituden en LeerstrategieënTest Hoger Onderwijs. De test is ontwikkeld door Jeanine Baltzer en Marc Veen (FMR, HvA).

Direct naar de test
(opent in nieuw venster)
Lees meer over Saltho