Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Hulpmiddelen bij Kom in actie

Deze hulpmiddelen kun je gebruiken bij de begeleiding van kiezers bij de stap Kom in actie. Jouw rol als begeleider is vooral om te stimuleren dat je leerling of mbo-student in gesprek gaat over zijn ervaringen.

(Online) Open dag

Ervaren is een belangrijke factor bij het kiezen van een studie. Een opleiding kan op het web heel leuk lijken, maar als je je niet thuis voelt in het gebouw of bij de studenten, past deze toch niet goed bij je. 

Een (online) open dag is een goede manier om kennis te maken met de opleiding.

Wat is er te zien en te ervaren

  • (Online) opleidingspresentaties met ruimte voor vragen
  • (Online) proeflessen
  • (Online) vragen stellen aan studenten en docenten
  • (Online) persoonlijk keuzegesprek
  • Sfeer proeven door video's over de opleiding, de ervaringen van studenten, de gebouwen en meer. Deze video's zijn te vinden op de open dag pagina.

Voorbereiding open dag

Door een goede voorbereiding halen je leerlingen of mbo-studenten meer uit de open dag. Ze ontdekken dan meer over de opleiding én over zichzelf. Wat spreekt aan en wat niet? En waarom (niet)? De nieuw opgedane kennis helpt om gerichter verder te zoeken. Onderstaande opdracht en video kun je gebruiken om klassikaal aandacht te besteden aan hoe je leerlingen of mbo-studenten zich kunnen voorbereiden op een bezoek aan een open dag. Wat willen zij weten? 

Opdracht: Wat wil ik weten?

Deze opdracht laat jouw leerlingen of mbo-studenten nadenken over welke vragen zij kunnen stellen op een open dag. Hierbij wordt de koppeling gemaakt met het persoonlijke profiel van de leerling of mbo-student: wat is voor hem persoonlijk belangrijk om te ontdekken over de opleiding?

De bijbehorende lesbrief(opent in nieuw venster) geeft informatie over hoe je deze opdracht kunt introduceren en nabespreken.

Video: Ivo's open dag tips

Gebruik deze video(opent in nieuw venster) bij de introductie van de opdracht 'Wat wil ik weten?' of om klassikaal aandacht te besteden aan het bezoeken van open dagen. De video kan aanleiding zijn voor een gesprek over waar je op kunt letten en welke informatie voor je leerlingen of mbo-studenten belangrijk is om te bepalen of een opleiding bij hen past.  

Naar de open dag-pagina

Andere studiekeuzeactiviteiten

Naast de open dag biedt de HvA allerlei andere studiekeuzeactiviteiten aan. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • Verdiepende activiteiten zoals (online) meelopen of proefstuderen;  
  • Begeleidingsactiviteiten waarbij een kiezer alleen of in een groep samen met een coach aan de slag gaat met zijn of haar keuzedilemma;
  • Activiteiten voor internationale studenten;
  • Activiteiten voor studenten die een opleiding in deeltijd willen volgen. 
Naar de studiekeuzeactiviteiten