IMPACT – een vegetarisch dieet en krachttrainingsprogramma voor actief ouder worden

Gezonde spieren zijn essentieel voor mobiliteit en zelfstandigheid op latere leeftijd. Het projectteam van IMPACT onderzoekt de effecten van een meer plantaardig dieet in combinatie met krachttraining op de eiwitinname en spiermassa. Daarnaast kijken zij naar spierkracht, fysiek functioneren, milieu-impact, metabolische markers en kwaliteit van leven.
Eiwitten zijn belangrijk in de overstap naar duurzamere en meer plantaardige voeding. Als we meer plantaardige eiwitten gebruiken om duurzamer te eten, moeten we ook letten op de kwaliteit van die eiwitten. Dat is belangrijk voor het behoud van spieren en een goede gezondheid als we ouder worden. Dit project richt zich op duurzame voeding met hoogwaardige eiwitten, als onderdeel van een actieve leefstijl.
Een transitie naar meer plantaardige diëten is noodzakelijk. Maar hoe krijg je met een meer plantaardig dieet voldoende eiwitten binnen voor sterke spieren? En dus om actief en gezond oud te worden?

Sjors Verlaan
Projectleider en onderzoeker
Doel
Het onderzoeken van de effecten van een hoog-eiwit vegetarisch dieet in combinatie met krachttraining op de eiwitinname en spiermassa in volwassenen (55+).
Werkwijze
- In consumentenonderzoek met ouderen evalueren we de belemmerende en stimulerende factoren met betrekking tot meer plantaardige en eiwitrijke diëten.
- Daarna voeren we een onderzoek uit naar de effecten van dit dieet in combinatie met krachttraining op de eiwitinname en spiermassa in volwassenen (55+).
Maatschappelijke impact
Voor het behalen van de klimaatdoelen wil de overheid dat Nederlanders in 2030 minder dierlijke en meer plantaardige producten consumeren dan nu. Met deze studie onderzoeken we hoe we deze transitie op een duurzame manier kunnen realiseren, en tegelijkertijd kunnen bijdragen aan het verlagen van de ziektelast en de zorgkosten, én het verlengen van een actief en onafhankelijk leven.
Bijdrage onderwijs en onderzoek
Dit promotieonderzoek sluit naadloos aan bij de activiteiten en de strategie van het lectoraat Voeding en Beweging. Belangrijke pijlers van een actieve leefstijl: hoogwaardige, duurzame voeding en beweging en sport.
Studenten Voeding en Diëtetiek dragen bij aan verschillende facetten van het onderzoek: het ontwikkelen van producten en voedingsconcepten, deze toetsen bij consumenten en het opzetten en uitvoeren van een interventiestudie met oudere volwassenen. De inzichten implementeren we in de opleiding Voeding en Diëtetiek en in de dagelijkse praktijk van diëtisten.
Verwachte resultaten/producten
- Tot nu toe werkten 38 studenten aan het IMPACT-project. Daarvan wonnen studenten Marije en Anne als duo de NVD scriptieprijs 2023. Voor hun afstudeerscriptie 'Eet Eiwit Groener’ onderzochten zij belemmerende en bevorderende factoren in eiwitrijk en plantaardig eten bij oudere volwassenen.
- Inzicht in welke voedingsmiddelen we het beste kunnen combineren om tot een duurzaam dieet te ontwikkelen met voldoende eiwitten van goede kwaliteit.
- Inzicht in de behoeften en voorkeuren van consumenten en daarmee de acceptatie en haalbaarheid van duurzame diëten met hoge eiwitkwaliteit.
- Toetsing van de toepasbaarheid en effectiviteit van duurzame diëten in een actieve leefstijlinterventie voor gezonde oudere volwassenen.
Projectteam HvA
- Peter Weijs
- Sophie van Oppenraaij
- Sjors Verlaan
Externe partner
- FrieslandCampina
Subsidieverstrekker
- Topsector Agri & Food
Lectoraat Voeding en Beweging
Dit project valt onder het lectoraat Voeding en Beweging. Meer weten?