Gezonde kinderen in de stad

​In hoeverre dragen goede motorische vaardigheden van kinderen bij aan een gezonde ontwikkeling? Het MAMBO-cohort van het lectoraat Bewegen In en Om School (FBSV) brengt de motorische vaardigheden van Amsterdamse basisschoolkinderen in kaart.

MAMBO staat voor "Meten Amsterdamse Motoriek Basisonderwijs". Sinds 5 jaar worden binnen dit cohort jaarlijks 5000 kinderen gevolgd van zo'n 31 Amsterdamse basisscholen. Uit dit cohort blijkt dat 16% van de kinderen een matige tot ernstige achterstand in de motorische ontwikkeling heeft, wat overeenkomt met 10.000 leerlingen in het primair onderwijs. Kinderen die minder goede motorische vaardigheden hebben, hebben minder plezier in bewegen en zullen uiteindelijk steeds minder gaan bewegen.

Projectleider Ilse Kat (in actie in de touwen) en vierdejaarsstudenten ALO meten de motorische ontwikkeling en BMI. Zo signaleren zij stagnatie in de motorische ontwikkeling en stijging van de BMI. Wanneer gebeurt dat en wat is de samenhang met de lengte- en gewichtsontwikkeling?

Meten en betrekken

Volgens lector Bewegen In en Om School (BIOS) Mirka Janssen is er nog weinig bekend over de motorische ontwikkeling bij kinderen. "Bewegen kinderen met een slechte motoriek minder en worden ze daarom dik? Of worden ze op een of andere manier dik, waardoor ze minder bewegen en een slechtere motoriek krijgen? Dat zijn belangrijke vragen in ons onderzoek.” “Kinderen die slecht bewegen komen vaak minder goed mee met leeftijdsgenoten. Ze worden eerder gepest en lijken cognitief minder sterk. Minder bewegen en evenveel blijven eten leidt tot een positieve energiebalans en dat leidt weer tot overgewicht. Gevolg: een vicieuze cirkel van weinig bewegen, dikker worden, nog minder bewegingsvaardig zijn enzovoorts. Dit proces willen we doorbreken.”

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

MEER INFORMATIE

-Mambo en Gymmermansoog: gezonde motorische ontwikkeling bij kinderen

CONTACT

Lector: Mirka Janssen
Projectleider: Ilse Kat:
Onderzoekers: Antoine de Schipper, Jan Paddenburg, Anne den Uil, Steven Mauw, Mandy Schweitzer

WAT DOE JIJ MET DE STAD?

Gezondheid in Amsterdam: deze HvA'ers maken er een punt van.
Ben je ook bezig met een project voor de stad? Wordt Amsterdam een stukje beter door jouw initiatief? Wij maken er een punt van!

Stuur jouw project of initiatief naar: punt@hva.nl

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 26 augustus 2019