Vapen beter dan roken?

Vapen…. Je kent het wel! Die gekleurde elektronische e-sigaretten. Iedereen ziet deze tegenwoordig wel eens voorbij komen. Bij ouderen die willen stoppen met roken of bij jongeren die zich laten leiden door vormen van groepsdruk of even ‘lekker’ willen ontspannen. De afgelopen jaren is dit een probleem die steeds grotere vormen aanneemt, omdat steeds meer jongeren op vroege leeftijd in aanmerking komen met producten van de tabaksindustrie.

Vaak is de aanname dat vapen niet slecht voor je is en het beter is dan het roken van een sigaret. Hiernaast zijn deze vapes makkelijk verkrijgbaar, online, in fysieke winkels en zelfs bij scholen zijn er leerlingen die deze aanbieden aan klasgenoten. De verpakkingen maken het ook zeer aantrekkelijk om hier gebruik van te maken.

Wat velen echter niet weten, is dat deze ‘onschuldige’ vapes een zeer verslavende werking hebben. In de meeste vapes zitten namelijk grote hoeveelheden nicotine verwerk. De tabaksindustrieën hanteren ontzettend slimme strategieën. Vapes met smaakjes zijn voornamelijk op de markt gekomen voor jongere doelgroepen, want jong verslaafd kan resulteren in een levenslange afnemer van hen.

Dat is dan ook precies de reden dat wij, vier laatstejaarsstudenten aan de Hogeschool van Amsterdam, Commerciële Economie dit probleem willen aanpakken. Aan de hand van verspreiding van flyers op scholen en het maken van diverse TikTok video’s (https://www.tiktok.com/@beterdanroken) proberen wij dit probleem aan te kaarten. In samenwerking met het welbekende Trimbos Instituut zijn er verschillende posters ontworpen en verspreid over basis- en middelbare scholen in Nederland. Ook hogescholen en Universiteiten zijn bereikt. Tevens is er een samenwerking geweest met een bekende TikTokker Joey Schreuder, waarbij er met een bekende Longarts Wanda… een toffe, maar vooral interessante video is opgenomen, over wat er nou precies allemaal in zo’n wegwerp vape zit.

Binnen de campagne is met name gefocust op het feit dat er een grote misvatting heerst dat vapen goed zal helpen tegen stressvermindering. Niets blijkt echter minder waar. Onderzoek van het Trimbos Instituut wijst namelijk uit, dat de stoffen die verwerkt zijn in vapes stress kunnen bevorderen en het je concentraties omlaag kan brengen. Hiernaast komen er ontwenningsverschijnselen bij als er een tijd niet gebruik wordt gemaakt van een vape. Zoals bekend hebben studenten, maar ook leerlingen op de middelbare scholen, vaak veel stress door alle verplichtingen die zij hebben. Het doel van deze campagne was dan ook om aan te geven dat vapen hier niet tegen zal helpen. Een zoveelste video over wat roken en vapen allemaal doet met je gezondheid zal bij deze groep jongeren namelijk niet werken, omdat zij hiervan al op de hoogte zijn.

Met een aankomend verbod op vapes met smaakjes in januari 2023 zou men denken dat het probleem dan ook echt voorbij is. Echter, wij denken dat niets minder waar is omdat de tabaksindustrie naar verwachting weer een nieuw product zal ontwikkelen dat ook de aandacht trekt. Verder is de kans groot dat vapes besteld zullen worden uit landen en regio’s waar dit nog gewoon legaal is. Wij hopen met deze campagne grote indruk gemaakt te hebben op de doelgroep en het probleem groot kenbaar hebben gemaakt in de maatschappij. #Dontvape

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 15 november 2022