Schaakmat: Het informeren van jongeren over de politiek

De betrokkenheid van jongeren bij de politiek is in deze tijd essentieel. Het initiatief Schaakmat is ontstaan om jongeren te informeren over de politiek. Dit initiatief dat is ontstaan door en voor jongeren heeft als doel de kloof tussen de politiek en jongeren te verkleinen.

Een recent voorbeeld van hun inspanningen is de video op het TikTok-account van Pierregotu (@pierregotu), waarin de kennis van jongeren over politiek op een interactieve manier wordt getest. Deze video geeft op een laagdrempelige wijze weer wat Nederlandse jongeren weten over de politiek (video).

Naast de inspanningen van Pierregotu, speelt Schaakmat ook een actieve rol in het informeren van jongeren over politiek via hun eigen TikTok-account (@schaakmat1). Door middel van heldere en toegankelijke content, worden jongeren bijgebracht over de standpunten van verschillende politieke partijen en hoe deze partijen stemmen over diverse kwesties en maatschappelijke problemen. Een bijzondere video op ons account, gericht op het helpen van jongeren bij het maken van hun keuze tijdens verkiezingen (video), benadrukt de overload van informatie van de hoeveelheid politieke partijen.

De video’s van Schaakmat geven het dilemma waarmee veel jongeren worden geconfronteerd, namelijk op welke partij te stemmen tijdens de verkiezingen. Schaakmat zet zich in om heldere en neutrale informatie te verschaffen die jongeren helpt een geïnformeerde en voor hun juiste beslissing te nemen. Tegelijkertijd wordt het belang van deelname aan verkiezingen benadrukt, om ervoor te zorgen dat de stem van de jeugd gehoord wordt in de politiek.

Schaakmat is meer dan alleen een informatiebron, het is een beweging die jongeren aanzet tot actie en participatie. Door de wereld van de politiek toegankelijker en meer van deze tijd te maken voor jongeren. Zo draagt Schaakmat bij aan een cruciale rol in het informeren en betrokken maken van deze generatie. De toekomst van de politiek in Nederland wordt mede bepaald door de jongeren van vandaag, en Schaakmat probeert jongeren te motiveren, te onderwijzen en hen actief te betrekken bij het creëren van de toekomst van de Nederlandse politiek.

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 6 februari 2024