#RaveSafe

#RAVESAFE is een initiatief van vier Commerciële Economie studenten van de Hogeschool van Amsterdam. Romeck, Jerry, Ruben en Michel zijn dit initiatief gestart om jongeren te informeren over de gevolgen van het gebruik van (hard)drugs. 

Recreatief drugsgebruik onder jongeren.

Het viel de studenten op dat steeds meer jongeren in hun omgeving op festivals, huisfeestjes en andere gelegenheden (hard)drugs gebruiken. Uit verschillende gesprekken met jongeren bleek dat veel van deze jongeren deze drugs niet laten testen en eigenlijk niet precies weten wat de risico’s zijn van het gebruik van drugs. Dit baarde zorgen bij de studenten, vooral na het overleiden van een 19-jarige jongen op een festival in Rotterdam. Naar aanleiding van deze gebeurtenis hebben de studenten contact gezocht met verschillende organisaties om het probleem onder de aandacht te brengen, waardoor zei uiteindelijk een samenwerking zijn aangegaan met Unity. Om jongeren meer bewust te maken over de gevolgen en risico’s van drugsgebruik hebben de studenten in samenwerking met Unity een campagne ontwikkeld.


Social mediacampagnes

De doelgroep van de campagnes bestaat voornamelijk uit jongeren. Hierdoor is ervoor gekozen om de doelgroep te bereiken doormiddel van Instagram en TikTok omdat de doelgroep deze apps vaak gebruikt. Allereerst is er door de studenten een TikTok filmpje ontwikkeld voorafgaand aan Amsterdam Dance Event. In dit filmpje werden tips gegeven aan mensen die tijdens ADE wellicht drugs zouden willen gebruiken. Deze TikTok is vaak gedeeld door de doelgroep en uiteindelijk gedeeld door een groot Instagram account genaamd HeelHollandNakt. Daarna zijn er in samenwerking met Unity 3 verschillende posts ontwikkeld waarin tips worden gegeven over “voor het feestje”, “tijdens het feestje” en “na het feestje”. Deze Instagram story’s zijn gedeeld via het Instagram kanaal van Unity.


Gebruik geen drugs, maar als je het doet: #RAVESAFE!

De studenten willen nog wel benadrukken dat zij het gebruik van drugs zeker niet willen promoten. Maar zij zijn zich er wel van bewust dat een groot deel van de jongeren (recreatief) drugs gebruikt, en dan is het alleen maar verstandig om deze groep bewust te maken van de gevolgen en tips te geven om nare gevolgen te voorkomen. Kijk voor meer informatie op www.unity.nl.

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 23 december 2022