Over de drempel

Nederland staat op plek vijf van meest gelukkige landen ter wereld, wij zijn in ons land dus enorm gelukkig. Maar ondanks deze hoge score heerst er veel eenzaamheid in ons gelukkige landje. De groep in Nederland waarbij dit het ergste is, zijn de ouderen. 56% van alle 75-plussers in Nederland ervaart namelijk gevoelens van eenzaamheid. Toen wij, Terrence, Sergio, Molly en Thom, hierachter kwamen vonden we het erg schokkend dat er zo veel eenzaamheid heerst onder ouderen en wij wilden dus ook graag iets voor deze groep betekenen. Vanuit het vak ‘De Maatschappij Dat Ben Jij’ kregen wij hiervoor de mogelijkheid.

In eerste instantie leek de drempel om iets te ondernemen of te betekenen voor eenzame ouderen voor ons enorm hoog, want hoe kunnen wij nou een impact maken op zo’n groot landelijk probleem? Uiteindelijk bleek niets minder waar. Wij dachten in eerste instantie namelijk veel te groot. De oplossing voor het probleem bleek veel dichter bij onszelf te liggen. Het was namelijk zo simpel als iets te gaan doen wat je leuk vindt! Zo kwamen wij uit bij samen pannenkoeken bakken, want wie houdt er nou niet van pannenkoeken?!

Toen wij besloten hadden pannenkoeken te gaan bakken voor ouderen, zijn wij vervolgens opzoek gegaan naar een locatie om dit te doen. Na het benaderen van een aantal bejaarden- en verzorgingstehuizen zijn we uiteindelijk terecht gekomen bij Kloek wonen met zorg. Kloek is een zorgwoning in hartje Amsterdam, waar 36 dementerende ouderen zelfstandig kunnen wonen. Hier hebben wij een middag lang spelletjes gespeeld met de bewoners en pannenkoeken voor ze gebakken. Deze middag was een enorm succes, zelfs bewoners van de andere verdiepingen zijn aangeschoven voor een pannenkoek en een beetje gezelligheid. Daarnaast kwamen wij erachter dat een middag lang bezig zijn met ouderen die onze tijd en aandacht echt konden waarderen juist energie geeft. Dus stap over die drempel en help mee met het verminderen van eenzaamheid onder de ouderen!

Om eenzaamheid bij ouderen onder de aandacht te brengen hebben wij verschillende stappen ondernomen. Allereerst hebben wij Instagram en TikTok Accounts opgezet. Om hiermee een groot aantal mensen te kunnen bereiken. Vooral op TikTok hebben wij een groot aantal mensen bereikt (100.000 views). Dit hebben wij gedaan door een compilatie filmpje te maken van onze middag bij verzorgingstehuis Kloek en dit te uploaden op TikTok, met de boodschap: Over de drempel. Hiermee willen wij duidelijk maken dat je over een drempel moet stappen om een probleem op te lossen. Want alle kleine beetjes helpen en alles is beter dan stilzitten. Daarnaast heeft Kloek ook een maandblad waarin een stukje is geschreven over het middagje pannenkoeken bakken en het succes daarvan.

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 22 juni 2023