Maak schurft bespreekbaar

De afgelopen maanden zijn 5 studenten van de Hogeschool van Amsterdam op een missie geweest: het doorbreken van het taboe rondom schurft en aandacht creëren voor dit maatschappelijk probleem. Uit onderzoek is gebleken dat schurft het meest voorkomt in studentenhuizen. Mensen leven hier dicht op elkaar en er is soms sprake van slechte hygiënische omstandigheden. Dit maakt dat het risicogedrag binnen deze groep hoger is. 

Wat is schurft?

Schurft is een huidziekte die wordt veroorzaakt door schurftmijten. Dit zijn hele kleine beestjes die gangetjes graven in je huid en daar eitjes leggen. Dit kan vooral in de nacht of wanneer het warm is enorm jeuken. Je kunt besmet raken door bijvoorbeeld het uitwisselen van kleding, 15 minuten huidcontact met iemand te hebben of met een besmet persoon in hetzelfde bed te slapen. Schurft wordt behandeld met een crème of tabletten, maar ook het wassen van beddengoed en kleding op 60 graden is van groot belang om verdere verspreiding te voorkomen.

Waarom is het een probleem?

Er heerst een enorm taboe rondom schurft waardoor men het niet bespreekbaar durft te maken. Veel mensen vinden het vies en schamen zich er daarom voor. Daarnaast weet 4 op de 5 Nederlanders niet dat het besmettelijk is en slechts 15% van deze groep weet waaraan je schurft kunt herkennen.

Campagne

Om de missie van de studenten te kunnen voltooien moest de campagne online worden gezet. Via diverse social mediakanalen en websites is door middel van een artikel en een post awareness gecreëerd. Op deze manier hopen de studenten het taboe rondom schurft te kunnen doorbreken en schurft bespreekbaarder te maken.

Lees hier het artikel dat op de website van Fitcode is geplaatst.

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 9 mei 2023