Losgaan zonder losse handjes

Uitgaan hoort leuk te zijn, maar seksueel grensoverschrijdend gedrag komt hier nog veel te vaak voor. HvA-Studenten Quirine, Mikki, Jurre en Branko maakte zich hier hard voor door een video te maken waarin het probleem duidelijk naar voren komt zodat iedereen zich veilig kan voelen tijdens een avondje stappen.

Grensoverschrijdend gedrag is altijd al een probleem geweest, maar wat pas sinds vorig jaar echt wordt aangekaart. Er wordt tegenwoordig meer aandacht besteed aan dit probleem op de werkvloer, maar nog nauwelijks aan dit probleem wat zich afspeelt op de dansvloer. Discotheken en festivals horen een veilige haven te zijn voor iedereen; dansende jongeren en ouderen kunnen hier even helemaal loskomen. Een voorwaarde hoort te zijn dat dit moet kunnen zonder losse, slingerende handjes. De grens tussen gepast en ongepast gedrag ten opzichte van anderen is kleiner dan de meesten denken.

De HvA-studenten besloten om dit probleem aan te kaarten door een video te maken waarin te zien is hoe dit grensoverschrijdend gedrag aangepakt kan worden. Veel mensen weten niet hoe ze moeten handelen in deze situaties, het is daarom belangrijk om elkaar te helpen. Deze video is opgenomen op een festival en de studenten speelden zelf de hoofdrollen. Het filmpje is op TikTok geplaatst om de jongere doelgroep het best te bereiken; samen kunnen we er namelijk voor zorgen dat het uitgaan weer een fijne, veilige en natuurlijk gezellige ervaring wordt voor iedereen.

Ook is het bericht gedeeld op LinkedIn door Martijn de Vreeze, dit bericht heeft maar liefst 18.000 impressies gekregen en is 10 keer gedeeld. Martijn vertelde dat dit tot nu toe zijn meest succesvolle post van het jaar is geweest.

Check de video op de officiële @doehetgoed TikTok: en vergeet niet om los te gaan zonder losse handjes.

19 juli 2022