Licht in de duisternis

Een Lichtpuntje op de Grachten: Studenten en Ouderen Samen Tegen Eenzaamheid

Op 30 november, bij de start van het Amsterdam Light Festival, was er een bijzondere rondvaart op de Amsterdamse grachten. De start van het Amsterdam Light Festival werd dit jaar ingeluid met een speciale rondvaart, georganiseerd door 5 studenten; Nilesh, Coen, Tom, Robert en Felicia van de Hogeschool van Amsterdam, in samenwerking met BoatAmsterdam en Oma's Soep. Dit evenement was niet zomaar een rondvaart; het was een initiatief om aandacht te vragen voor de aanhoudende eenzaamheid onder ouderen.

Vijf studenten en veertien ouderen deelden een avond vol verlichte kunstwerken en warme gesprekken. Dit evenement, gericht op het vergroten van bewustzijn over eenzaamheid onder ouderen, bracht verschillende generaties samen. De avond was gevuld met verhalen over de lichtkunstwerken, gezellige interacties en een reflectie op de eenzaamheid die veel ouderen ervaren.

De ouderen waren erg enthousiast en gaven achteraf aan een hele leuke avond gehad te hebben. Een van hen deelde een persoonlijk verhaal over de eenzaamheid die zij doorgaans ervaart. Zij vertelde dat zij haar kinderen en kleinkinderen weinig ziet en dat graag anders had gewild.

Deze bijzondere rondvaart herinnert ons aan de waarde van kleine gebaren. Meer dan de helft van de ouderen in Nederland kampt met eenzaamheid, een schrijnend probleem dat door kleine gebaren en aandacht al kan worden verminderd. De studenten willen de boodschap overbrengen dat juist jongeren en jongvolwassenen een cruciale rol kunnen spelen in het verlichten van deze eenzaamheid zeker tijdens de feestdagen!

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 2 februari 2024