Help jonge Amsterdammertjes weer op de fiets te krijgen

Als kind een fiets hebben lijkt vanzelfsprekend, maar helaas is dit voor ruim 6000 jonge Amsterdammertjes niet het geval. Voor een kind is de fiets onmisbaar. Je gaat ermee naar school, je favoriete sportclub of fietst naar je vriendjes en vriendinnetjes. Deze vrijheid moeten alle kinderen hebben toch? Studenten Dominique Mulders, Matis Papa, Max Meijerink en Frank van der Lugt maken zich hier hard voor.

Het begon allemaal met Dominique's vader die de schuur opruimde en vroeg wat er met haar oude mountainbike moest gebeuren. Haar eerste ingeving was dat er in dit land al zoveel fietsen staan, dat ze er vast niemand blij mee kon maken. Toch las ze tot haar verbazing op internet dat er alleen al in Nederland 15.000 kinderfietsen worden gezocht. Toen startte ze met medestudenten een actie in Amsterdam.

Hun eerste stap was het overtuigen van mensen met een video van het tekort aan fietsen onder kinderen. Het marketingbureau Hammerfest vond hun idee zo tof, dat ze hen wilden helpen met het maken van een promofilmpje en foto’s voor posters. Samen met drie jonge acteurtjes hebben ze in weer en wind de opnames gemaakt.

Samenwerking met gemeente Amsterdam

Voor het verspreiden van het materiaal benaderden ze de gemeente Amsterdam. Zij vonden het zo'n goed initiatief, dat ze twee weken lang 200 mupi’s beschikbaar stelden en hielpen met het verspreiden van 400 posters door de hele stad.

Ook op LinkedIn is de campagne veel gedeeld door de gemeente Amsterdam en de studenten, waardoor er een groot bereik ontstond. Zo heeft ook het platform bikecity de actie opgepakt. Daarnaast zetten de studenten een online campagne van twee weken op, zodat de posters ook op de socials te zien waren.

Inzamelen en verdelen fietsen

Voor het daadwerkelijk inzamelen van de fietsen heeft de gemeente een websitepagina beschikbaar gesteld voor het maken van een afspraak. Hierdoor konden mensen hun fiets laten ophalen. Tot slot moesten de fietsen worden uitgeleverd. Stichting Leergeld Amsterdam zorgt ervoor dat de fiets bij een Amsterdammer tussen de 4 en 18 jaar uit een gezin met een laag inkomen komt.

Dankzij Lease a Bike Nederland worden alle kinderfietsjes ook nog eens van een goed fietsslot voorzien, zodat ze er nog jaren plezier van hebben!

Heb jij nog een oude kinderfiets liggen?

Doneer je kinderfiets, laat hem door ons ophalen en maak er een ander kind blij mee! Hoe werkt het? Maak hier een afspraak bij de gemeente Amsterdam, dan wordt de fiets bij je thuis opgehaald.

11 mei 2022