Eén tegen eenzaamheid onder ouderen

Vier enthousiaste studenten, Kimberley Richards van der Vegte, Lucas Beentjes, Lotte Peters en Isabel Glas, hebben in samenwerking met bejaardentehuis Westerheem een Hollandse themamiddag met Nederlandse hapjes, drankjes, muziek en decoratie georganiseerd.

De Hollandse Themamiddag bij bejaardentehuis Westerheem was veel meer dan alleen een evenement; het was een bewijs van hoe betrokkenheid en inzet van jongeren een positieve impact kunnen hebben op de gemeenschap. Ons team, bestaande uit vier studenten van de Hogeschool van Amsterdam, zette zich in om een bijzondere middag te creëren voor de bewoners van Westerheem en tegelijkertijd aandacht te vragen voor het belangrijke thema eenzaamheid onder ouderen.

De aanleiding

De motivatie achter ons initiatief was eenvoudig maar krachtig: we wilden iets positiefs doen voor de ouderen in onze gemeenschap. In een tijd waarin eenzaamheid onder ouderen een groeiend probleem is, wilden we een lichtpuntje brengen in het leven van deze bewoners. Ons doel was om niet alleen een gezellige middag te organiseren, maar ook om het bewustzijn over eenzaamheid te vergroten en jongeren aan te moedigen om vaker tijd door te brengen met hun grootouders en om vrijwilligerswerk te omarmen.

De uitvoering

De Hollandse Themamiddag was een perfect voorbeeld van teamwork en gemeenschapsbetrokkenheid. Ons team werkte nauw samen met bejaardentehuis Westerheem en had regelmatig contact met Jennifer, onze contactpersoon. We begonnen met het benaderen van verschillende kranten om ons evenement te promoten en bewustwording te creëren. De samenwerking met media als Nieuws.nl voor regio Kennemerland en Haarlemmermeer en het Noord-Hollands dagblad was van onschatbare waarde en zorgde ervoor dat ons initiatief de aandacht kreeg die het verdiende.

In de aanloop naar de middag werkten we hard aan het maken van flyers en versieringen die de sfeer van een Nederlandse feestmiddag tot leven brachten. Bovendien zorgden we voor Nederlandse lekkernijen en traditionele muziek om de bewoners in de juiste stemming te brengen.

Op de dag zelf was de sfeer in Westerheem opgetogen. De bewoners genoten van de heerlijke hapjes en de bekende Nederlandse muziek bracht herinneringen tot leven. Het hoogtepunt van de dag was de TikTok-video die we maakten, waarin bewoners en studenten samen dansten en plezier hadden. Deze video werd een symbool van de verbinding tussen generaties en werd gedeeld op social media.

Het resultaat

De Hollandse Themamiddag was niet alleen een succes in termen van gezelligheid, maar ook in het bereiken van ons doel. We zagen de bewoners opbloeien en genieten van het samenzijn, wat ons herinnerde aan het belang van dergelijke initiatieven. Daarnaast kregen we aandacht in kranten en op social media, waardoor we ons bereik vergrootten en het bewustzijn over eenzaamheid onder ouderen vergrootten.

Wat jij kunt doen

Onze Hollandse Themamiddag is slechts een voorbeeld van hoe jongeren positieve verandering kunnen brengen in de gemeenschap. We moedigen iedereen aan om betrokken te raken bij vergelijkbare initiatieven, tijd door te brengen met ouderen in hun leven en vrijwilligerswerk te omarmen. Samen kunnen we een verschil maken.

Wil je meer te weten komen over onze Hollandse Themamiddag? Neem een kijkje op Nieuws.nl

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 4 december 2023