Drukte bij de Voedselbank

Door de huidige inflatie zijn steeds meer gezinnen niet in staat om de boodschappen te betalen. Het aantal mensen dat aangewezen is op hulp van de voedselbank, blijft enorm groeien. HVA-studenten Steyn, Edin, Daniel en Daniel proberen meer aandacht te vragen voor dit probleem en zo vrijwilligers te werven.

Een goede avondmaaltijd is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Naar schatting zijn zijn er op dit moment 85.000 tot 90.000 mensen die hulp krijgen van de voedselbank. In mei van dit jaar (2022) steeg dit aantal met 15%. Oorzaken zijn verhoogde energiecontracten, stijging van voedingsmiddelen andere producten/levensmiddelen.

Dat de voedselbanken het in heel Nederland drukker krijgen, staat absoluut vast. Of het gaat lukken om al deze extra aanmeldingen op te vangen, is nog de vraag. Hiervoor zijn instanties zoals NLcares en de voedselbank Amsterdam die afhankelijk van (nieuwe) vrijwilligers.

Dit maatschappelijk probleem is op dit moment veel aan het licht. Verschillende nieuwsmedia (NOS, RTL-nieuws, Hart van Nederland) besteden afgelopen tijd aandacht aan dit actuele probleem. Ook op sociale media was deze discussie uitvoerig terug te zien. Tijd om het bereik te realiseren.

Influencers en media

Om het probleem zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen, zijn verschillende influencers bereikt. Voornamelijk influencers met een maatschappelijke achtergrond of met normen en waarden die hierop aansluiten. Voorbeelden zijn Hugo de Jonge en Kjeld nuis. En met succes, want Kjeld Nuis reposte het verhaal op zijn story wat zorgde voor een bereik van 162.000

Een opgezette campagne via TikTok onder het initiatief Iedereen_eet zorgde daarna verdeeld over 2 video’s voor 37.000 en 124.000 bereik. Hopelijk worden deze cijfers uiteindelijk omgezet in een groeiend aantal vrijwilligers.

Zelf hebben de studenten op 12 oktober meegeholpen bij de voedselbank in Holendrecht. Hierbij werden pakketten van de voedselbank gesorteerd, uitgedeeld en de dialoog met vrijwilligers of andere mensen aangegaan. Een goed inzicht in het werk wat vrijwilliger doen en in het algemeen een leuke ervaring.

Zorg ervoor dat iedereen eet!

Vind je dit nou een leuk verhaal en wil jij een verschil maken? Meld je aan als vrijwilliger bij je lokale voedselbank of meld je aan via de website van www.nlcares.nl

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 15 november 2022