Clues to beat the Winter Blues

Het einde van het jaar, het wordt kouder en sneller donker: de winter komt eraan. In deze donkere wintermaanden hebben veel mensen last van een winterdip. Onder het motto “Clues to beat the Winter Blues” wordt aandacht gecreëerd voor deze seizoensgebonden dip.

Je hoort het vaak; mensen die last hebben van de winterdip. Ook wij: Anniek, Linda, Janieke, Sophie en Zenna, vijf studenten aan de Hogeschool van Amsterdam, ervaren dit. “Maar, deze kunnen we wel voor zijn, toch?”. Na eigen onderzoek zijn we overgegaan op actie. Via creatieve en humoristische content wordt aandacht gevraagd voor deze toch wat sombere tijd.

Maar, wij zijn toch niet de enige?

De winterdip is een toenemend probleem onder jongeren. Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders ervaart de winterdip. De oorzaak hiervan is vooral de biologische klok die verstoord wordt, maar ook het gebrek aan zonlicht en de kou spelen een grote rol. “De hormonen serotonine en melatonine raken namelijk uit balans door het gebrek aan zonlicht.”.

De effecten

Vele van ons beginnen vanaf het moment dat het wat kouder en donkerder wordt, last te krijgen van vermoeidheid, somberheid, meer behoefte aan slaap, een slechtere concentratie en zijn sneller prikkelbaar. Het kan ervoor zorgen dat je je huis of bed niet meer uit wil en/of geen zin meer hebt in sociaal contact. Dit terwijl deze factoren juist heel belangrijk zijn om de winterdip verdraaglijker te maken.

Verminderen of voorkomen?

Via zowel TikTok als Instagram worden deze hele winter tips, tricks en herkenbare content gedeeld om deze winterdip te slim af te zijn. Dit door middel van korte, pakkende filmpjes waarin tips over activiteiten, gezonde voeding, lichaamsbeweging en memes voorkomen. Hiermee wordt bewustwording gecreëerd en informatie verspreid op een luchtige manier. Door deze praktische en makkelijk toepasbare tips, kan zelfs jij deze winterdip voor zijn!

Podcast

Op 15 november komt onze podcast met persoonlijke verhalen en ervaringen, nóg meer tips & tricks, grappige momenten en leuke anekdotes online.

Ook al klaar met die winterdip? En zin om een vrolijke winter tegemoet te gaan? Check onze socials @CluesWinterBlues en beluister onze podcast, samen kunnen we dit verslaan! Daardoor kom ook jij je bed uit ;)

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 4 december 2023