Achteraf betalen, achteraf balen

Het aantal huishoudens met problematische schulden binnen Nederland nam in de afgelopen jaren alleen maar toe, maar kent sinds 2022 een daling. In oktober 2021 telt Nederland 620.00 huishoudens met problematische schulden. Dit is een groei van 7,6% ten opzichte van de maand januari in hetzelfde jaar (Rietman, 2021). Onder de Nederlanders namen de schulden in 2022 af, maar was het alleen de jongeren die hierin achterbleven en juist in aantal groeide. In de afgelopen 5 jaar groeide de aantal jongeren dat schulden heeft met 70% (Nibud, 2020).

Voor dit vak is er aandacht verleend op de schulden onder jongeren van 18-25 jaar, omdat dit een groep is waarmee er meer affiniteit is en waaronder de doelgroep gevoelig is tegen schulden.

Bij het oplossen van de schulden worden er naar alle verschillende zaken gekeken, zoals de studieschuld, maar veel te weinig die het hebben over de ontwikkeling van achteraf betalen. Dit is een systeem waarbij men een product kan kopen zonder er gelijk voor hoeven te betalen. Dit wordt namelijk gedaan door een andere instantie, zoals Klarna die dan het bedrag voor jou betaalt. Vaak krijgt men een termijn van 30 dagen om het geleende bedrag terug te betalen. Waar het vaak misgaat zijn de extreem hoge rente bedragen, waarbij sommige instantie een rente rekenen van maar liefst 11%.

Dat deze schulden fors kunnen toenemen is te zien aan de ervaring van de 24-jarige CJ Azugo. Hij had een schuld opgebouwd van €30.000 wegens het laks omgaan met het systeem van achteraf betalen. Hij geeft in een interview aan dat laksheid en onwetendheid de grootste factoren waren die bijdrage hebben gehad aan zijn schuld (WNL, 2022).

Daarom wilde wij, Adam, Brent, Iris en Jarrah van CE4M1, het bewustzijn en de risico’s van achteraf betalen in beeld brengen. Door middel van sociale mediacampagne via Tiktok, Instagram en LinkedIn hebben wij onze campagne video’s gedeeld en met de #achterafbetalen het onderwerp proberen bespreekbaar te maken. Deze campagne video’s zijn hieronder te vinden.
Met behulp van een TikTok influencer is het ons gelukt om een flink bereik (300k+) te genereren.

Bekijk onze website en video’s hieronder:
- Instagram
- TikTok
- Website

Achteraf betalen is binnen Nederland steeds meer aan het groeien. Zo behoorde 2 instanties (Klarna en Afterpay) tot de 5 meest gebruikte online betaling tools (Rotterdam Vandaag & Morgen, 2022).

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien
Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 27 januari 2023