Voeding en Diëtetiek
bachelor, voltijd, 4 jaar
Teun won met zijn werk een Groene Michelinster
Student Voeding en Diëtetiek

'Ik wil laten zien dat groenten een prachtig gerecht op zichzelf zijn'
Tweedejaarsstudent Teun won samen met het Texelse restaurant waar hij in het weekend werkt een Groene Michelinster. Hij begon in 2023 met Voeding en Diëtetiek, maar is geen nieuw gezicht in de keuken. Twee jaar eerder woonde hij op Texel en volgde hij de koksopleiding. Zijn liefde voor koken ontstond al vroeg. Tijdens zijn opleiding liep hij stage bij Kook Atelier op Oost in Oosterend, een van de beste restaurants op het eiland.
Duurzaamheid als rode draad
Kook Atelier staat bekend om een duurzame keuken met lokale producten. Dat spreekt Teun aan. In het weekend werkt hij op Texel en doordeweeks studeert hij in Amsterdam. Hij helpt in de keuken en vertelt aan gasten over de gerechten en de herkomst van de producten. ‘Eigen ideeën voor gerechten kunnen we inbrengen bij de chef-kok en dan gaan we als team aan de slag en proeven we samen wat het beste smaakt.’
Nieuwe kennis door de opleiding
Zijn koksopleiding gaf veel kennis over producten en ingrediënten. De opleiding Voeding en Diëtetiek bracht daar meer achtergrond bij. ‘Door chemielessen snap ik nu beter hoe voeding is opgebouwd.’ Hij volgt nu de module Food & Design en leert daar veel bij. Voor zijn derde jaar denkt hij aan een internationale minor in Bologna. Na zijn bachelor wil hij de 2-jarige master Foodtechnologie in Wageningen doen.
Werken in een restaurant met een Groene Michelinster
Onlangs behaalde het restaurant waar hij werkt een Groene Michelinster. Teun en zijn team mochten de uitreiking bijwonen. 'Het was fantastisch dat we de ster ook echt kregen!' De Groene Michelinster draait niet alleen om uitzonderlijke gerechten en gastvrijheid, maar ook om duurzaamheid, respect voor de natuur en het maken van bewuste keuzes die blijvende impact hebben. 'Onze menukaart is gebaseerd op het ecosysteem van Texel. We gaan vaak wandelen en verwerken dat de producten die we oogsten, plukken of uit de zee halen.'
Groente centraal op het bord
Teuns specialiteit is koken met groenten. ‘Ik wil laten zien dat groenten een prachtig gerecht op zichzelf zijn.’ Hij eet zelden vlees en kiest bewust voor duurzame producten zoals vers geoogste groenten, zelfgeplukte kruiden en vis uit de Noordzee.
Enthousiast?
Ben je benieuwd of Voeding en Diëtetiek bij jou past? Kom de sfeer proeven, stel al je vragen en ontdek of deze opleiding iets voor jou is. Bezoek onze open dag en ervaar het zelf.