Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

Tabea vertelt waarom zij koos voor Voeding en Diëtetiek

Student Voeding en Diëtetiek

Tabea student Voeding en Diëtetiek HvA

'Het is fijn dat er zo’n breed aanbod van verschillende modules is, zo kun je uitproberen wat bij je past'

In 2016 kwam Tabea vanuit Duitsland naar Nederland om hier een jaar te werken als au-pair. Dat beviel zo goed dat ze bleef. Ze werkte een extra jaar als au-pair en daarna 3 jaar fulltime in de horeca. In die periode leerde ze veel over zichzelf en ontdekte ze de opleiding Voeding en Diëtetiek. Inmiddels zit Tabea in het derde jaar van de opleiding en is zij nog steeds erg blij mijn haar studiekeuze.

Zakenvrouw? Nee. Iets met voeding? Ja!

‘Ik kook als sinds mijn tiende. Toen begon ook mijn interesse voor voeding en wat gezonde voeding nou eigenlijk inhoudt. Ik las over manieren van eten, verschillende diëten en wat er allemaal goed of slecht is voor je gezondheid.

Heel lang dacht ik dat ik een studie moet doen zoals bedrijfskunde. Maar elke keer als ik over mijn toekomst nadacht, zag ik mijzelf nooit als zakenvrouw of iets dergelijks. Het leek mij allemaal vrij droog. Door mijn baan in de horeca kwam ik erachter dat de opleiding Voeding en Diëtetiek bestond. Ik wist meteen dat dit de juiste opleiding voor mij was.’

Ik wist meteen: dit is mijn studie

‘De opbouw van de studie sprak mij enorm aan. In het eerste jaar leg je het fundament en leer je breed over voeding. Ook werk je samen met opdrachtgevers uit Amsterdam voor het ontwikkelen van producten. Het leek mij interessant om contact te hebben met grote bedrijven en een kijkje achter de schermen te krijgen. Leren welke processen deze bedrijven gebruiken en welke stappen ze ondernemen om tot hun product te komen.

Vanaf het tweede jaar bepaal je tijdens het flexibele programma grotendeels zelf hoe je je studie inkleurt door het kiezen van modules. Het is erg fijn dat er zo’n breed aanbod van verschillende modules is. Dat geeft je de mogelijkheid om uit te proberen wat bij je past en het geeft inzicht in het werkveld. Maar het geeft je ook de optie om je helemaal te focussen op een bepaald onderwerp als je al zeker weet wat je later wilt gaan doen. Zo ga je doelgericht te werk en ontwikkel je als een soort architect je professionele zelf.’

Brede opleiding met veel keuzemogelijkheden

‘Ik ben het flexibele programma gestart met Food & Sport. Ik leerde over het begeleiden van sporters, voedingssupplementen en de optimale voeding voor, tijdens en na het sporten. Heel interessant. Daarna koos ik voor de module Food & Taste. Deze module gaat over de oorsprong van smaak, biodiversiteit tijdens het verbouwen van groentes, duurzaamheid van voeding en de volledige voedselketen. Je werkt samen met een opdrachtgever waarvoor je bijvoorbeeld het koffieaanbod verduurzaamt of het voedingsaanbod in een ziekenhuis gezonder maakt. Of je onderzoekt hoe een Amsterdams hotel zo lokaal mogelijk ontbijtproducten kan inkopen.

Door de module Food & Taste ben ik mij meer bewust geworden van de invloed die je als consument hebt op producenten door vaker te kiezen voor duurzame producten. Maar ook van de rol die een diëtist heeft in het geven van voedingsadviezen die invloed hebben op het milieu.’

Elke module geeft je een nieuw kijkje in het vak

‘Momenteel volg ik de modules Food & Safety Quality en Food & Cure I. Weer 2 totaal verschillende modules. Bij Food & Safety Quality leren wij vooral over voedselveiligheid tijdens het produceren van eten. Binnen deze module werken wij samen met opdrachtgevers zoals Kesbeke en Terra Sana. We schrijven een voedselveiligheidsplan voor deze bedrijven en maken een instructievideo voor hun werknemers over veilig werken. 

Binnen de module Cure I oefen je met het afnemen van een diëtistisch consult. Je leert hoe je een intakegesprek voert en de uitkomsten van dit gesprek vertaalt in doelen en een behandelplan. Ook krijg je uitleg over verschillende ziektebeelden en hoe je daar als diëtist rekening mee moet houden bij het maken van een voedingsplan.

Ik wil na de opleiding graag als diëtist kunnen werken. Daarvoor ga ik ook nog de modules Food & Care, Food & Cure I en Food & Lifestyle volgen. De module Food & Lifestyle gaat in grote lijnen over hoe je cliënten coacht bij het ontwikkelen van een gezondere lifestyle. Food & Care focust op het ontwikkelen van communicatievaardigheden en hoe jouw rol als diëtist binnen een zorginstelling eruitziet.’

Ik leer het liefst van mensen met praktijkervaring

'Je krijgt bij elke module les van docenten die jarenlang in de praktijk hebben gewerkt of dat nog gedeeltelijk doen naast het lesgeven. Zo vond ik het bijvoorbeeld erg leuk dat we bij de module Food & Sport les kregen van 2 sportdiëtisten en een topsporter. Persoonlijk leer ik beter van iemand met veel praktijkervaring. Zo neem ik de kennis beter op en weet ik gelijk dat ik met vragen over het specifieke onderwerp bij die persoon terecht kan.’

Leren omgaan met deadlines

‘De piekbelasting die 1 à 2 keer per semester voorkomt is voor mij een uitdaging. De deadlines botsen nog wel eens. Maar dat zie ik als een oefening voor mijzelf. Hoe kan ik het de volgende keer beter doen? Hoe kan ik alles de volgende keer beter plannen? Ik kijk altijd uit naar het moment waarop een piek weer voorbij is en ik leuke dingen kan inplannen als beloning voor het halen van alle deadlines.’

Relaxte sfeer op de campus

‘De sfeer is erg ontspannen op de campus. Veel studenten lopen rond in een joggingbroek, altijd klaar om te sporten. Tijdens het koffie halen in de kantine krijg je meestal een pingpongbal op je af omdat studenten gezellig een potje tafeltennis spelen. Onze campus is qua grootte heel overzichtelijk. Daardoor kom je vaak medestudenten of docenten tegen. De dames in de kantine zijn heel vriendelijk en de receptiemedewerkers staan altijd klaar om je te helpen. Ook kun je tijdens de lessen altijd vragen stellen. Docenten stimuleren het juist aan de bel te trekken als je iets niet begrijpt. Door deze aangename sfeer ben je ook minder bang om fouten te maken want die bestaan vrijwel niet.’

Nog geen vaste toekomstplannen, en dat is oké

‘Mijn plan was eerst om sportdiëtist te worden of met kinderen en jongeren te werken die een eetstoornis hebben. Door het volgen van verschillende modules en gastlessen ben ik erachter gekomen dat het vakgebied voeding en diëtetiek heel breed is. Er zijn zoveel verschillende kanten die je op kunt. Daarom wil ik mij nu nog niet vastleggen op een bepaalde richting. Dus ik ben heel benieuwd waar ik over 2 jaar sta en wat dan mijn toekomstplannen zijn.’

Enthousiast?

Ben je benieuwd of Voeding en Diëtetiek bij jou past? Kom de sfeer proeven, stel al je vragen en ontdek of deze opleiding iets voor jou is. Bezoek onze open dag en ervaar het zelf.

Bekijk de data en meld je aan voor open dag Voeding en Diëtetiek