Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Voeding en Diëtetiek

bachelor, voltijd, 4 jaar

Verhaal

Tabea vertelt waarom zij koos voor de opleiding Voeding en Diëtetiek

Student Voeding en Diëtetiek

Tabea student Voeding en Diëtetiek HvA

'Het is fijn dat er zo’n breed aanbod van verschillende modules is, zo kun je uitproberen wat bij je past'

In 2016 kwam Tabea uit Duitsland naar Nederland voor een jaar als au-pair. Dat beviel zo goed dat ze bleef. Ze werkte een extra jaar als au-pair en daarna 3 jaar fulltime in de horeca. In die periode ontdekte ze de opleiding Voeding en Diëtetiek. Nu zit ze in het derde jaar en is ze nog steeds blij met haar keuze.

‘Ik kook al sinds mijn tiende. Toen begon ook mijn interesse voor voeding. Ik las over gezonde voeding, diëten en wat wel of niet goed is voor je lichaam. Lange tijd dacht ik dat ik iets zakelijks moest studeren, zoals Bedrijfskunde. Maar als ik aan mijn toekomst dacht, zag ik mijzelf nooit als zakenvrouw. Het voelde te droog. Door mijn baan in de horeca ontdekte ik Voeding en Diëtetiek. Ik wist meteen dat dit mijn studie is.’

Zelf je studie vormgeven

‘De opbouw van de studie sprak me aan. In jaar 1 leg je een brede basis. Je leert veel over voeding en werkt met opdrachtgevers uit Amsterdam aan productontwikkeling. Ik vond het interessant om te zien hoe bedrijven achter de schermen werken. Je leert welke stappen nodig zijn om tot een product te komen.’

‘Vanaf jaar 2 volg je een flexibel programma. Je kiest modules die bij je passen. Dat is fijn, want je kunt onderzoeken wat je leuk vindt. Je krijgt ook een beter beeld van het werkveld. Als je al weet wat je later wilt, kun je je juist verdiepen. Zo bouw je stap voor stap aan je professionele ontwikkeling.’

Wat je leert in elke module

‘Ik begon met de module Food & Sport. We leerden over sporters begeleiden, supplementen en de juiste voeding rond trainingen. Daarna volgde ik Food & Taste. Deze module gaat over smaak, biodiversiteit, duurzaamheid en de voedselketen. We werkten met opdrachtgevers zoals een ziekenhuis of een hotel. We onderzochten bijvoorbeeld hoe je het koffieaanbod kunt verduurzamen of hoe je lokaal ontbijtproducten kunt inkopen. Door deze module ben ik me bewuster van de invloed van consumenten op producenten. En van de rol die een diëtist heeft bij duurzame voedingsadviezen.’

‘Op dit moment volg ik Food & Safety Quality en Food & Cure I. Ze zijn totaal verschillend. Bij Safety Quality leer je over voedselveiligheid tijdens productie. We werken met opdrachtgevers zoals Kesbeke en Terra Sana. We schrijven een voedselveiligheidsplan en maken instructievideo’s voor veilig werken. 

Bij Cure I oefen je met consulten. Je leert hoe je als diëtist een intakegesprek voert en hoe je dat vertaalt naar doelen en een behandelplan. Je leert ook over ziektebeelden en hoe je daar rekening mee houdt.’

Voorbereiden op het werk als diëtist

‘Ik wil na mijn opleiding als diëtist aan de slag. Daarom ga ik nog Food & Care, Food & Cure II en Food & Lifestyle volgen. Food & Lifestyle gaat over cliënten coachen naar een gezondere leefstijl. Food & Care richt zich op communicatie en je rol als diëtist in een zorginstelling.’

‘Bij elke module geven docenten les die in de praktijk hebben gewerkt of dat nog steeds doen. Bij Food & Sport kregen we bijvoorbeeld les van sportdiëtisten en een topsporter. Ik leer beter van mensen met praktijkervaring. Je weet meteen dat je met inhoudelijke vragen bij hen terecht kunt.’

‘De piekbelasting, 1 of 2 keer per semester, blijft een uitdaging. Deadlines botsen soms. Ik zie dat als oefening. Hoe kan ik dit de volgende keer beter plannen? Ik kijk altijd uit naar het moment dat de piek voorbij is. Dan plan ik iets leuks als beloning.’

Relaxte sfeer op de campus

‘De sfeer op de campus is ontspannen. Veel studenten lopen rond in een joggingbroek, klaar om te sporten. In de kantine spelen studenten vaak tafeltennis. De campus is overzichtelijk. Daardoor zie je vaak medestudenten of docenten. De medewerkers in de kantine en bij de receptie zijn altijd vriendelijk. Je mag in de lessen alles vragen. Docenten moedigen dat zelfs aan. Door die sfeer durf je meer en ben je minder bang om fouten te maken.’

Toekomst nog open, en dat is oké

‘Ik dacht eerst dat ik sportdiëtist wilde worden of met jongeren met een eetstoornis wilde werken. Door de modules en gastlessen zie ik nu hoe breed het vak is. Er zijn veel richtingen mogelijk. Daarom leg ik me nog niet vast. Ik ben benieuwd waar ik over 2 jaar sta.’

Enthousiast?

Ben je benieuwd of Voeding en Diëtetiek bij jou past? Kom de sfeer proeven, stel al je vragen en ontdek of deze opleiding iets voor jou is. Bezoek onze open dag en ervaar het zelf.

Bekijk de data en meld je aan voor open dag Voeding en Diëtetiek