Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

Charlotte wil nieuwe producten ontwikkelen voor bedrijven

Student Voeding en Diëtetiek

Charlotte student Voeding en Diëtetiek

'Het lijkt mij supertof om je concepten tot leven te zien komen en ze terug te vinden in de winkel.'

Waarom koos je voor Voeding en Diëtetiek?

‘Ik ben geïnteresseerd in voeding en wil hier later graag iets mee doen. Deze opleiding bood aan waar ik naar opzoek was: meer leren over voeding, het effect van voeding op het lichaam, maar ook creativiteit en productontwikkeling op het gebied van voeding. Het is brede opleiding waarmee je veel kanten op kunt.’

Welke type voedingsprofessional wil je worden?

‘De richting die ik nu op ga, is anders dan de richting die ik vooraf voor ogen had. Toen ik met de opleiding startte, wilde ik leren hoe je mensen begeleidt bij het verliezen van gewicht en het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. Daarom koos ik bijvoorbeeld voor de modules Food & Cure I & II, Food & Care en Food & Lifestyle. Bij Food & Cure I & II focus je je vooral op de medische en klinische kant van diëtetiek. Je leert over verschillende ziektebeelden en wat er van je verwacht wordt als diëtist, bijvoorbeeld in een ziekenhuis. Food & Care sloot hier redelijk op aan, maar richt zich meer op revalidatie en op het begeleiden van mensen met een lichamelijke beperking.

Tijdens de Food & Lifestyle module leerde ik over het begeleiden van cliënten en op welke manier je dit het beste aanpakt, bijvoorbeeld door cognitieve gedragstherapie. De Food & Taste module ging over smaak en herkomst. Ik leerde veel over productieprocessen, de weg die voeding aflegt en wat invloed heeft op smaak. Na het volgen van al deze modules merkte ik dat ik toch de kant op wilde van productontwikkeling. Daarom volg ik nu de minor Creating Food Concepts waarin ik alles leer over het ontwikkelen van nieuwe voedingsproducten. Ik werk aan een productconcept voor Wild 'n Zilt, een bedrijf wat zich focust op duurzame en lokale visserij.’

Hoe bevalt de opleiding?

‘Het leuke aan de opleiding is het brede aanbod modules. Er zit altijd wel iets bij wat je interessant vindt. Daarnaast krijg je veel eigen verantwoordelijkheid. Dat vind ik zelf heel prettig. Wat ik minder leuk vind, is dat je bijna alles in groepsverband doet. Je werkt veel in projectgroepjes, waardoor je ook erg afhankelijk bent van anderen. Dat is soms lastig want je zit niet altijd op één lijn met iedereen binnen jouw groep.’ 

Nog uitdagingen?

Misschien wel het online portfolio, zeker als je hier nog niet bekend mee bent. Het portfolio is een document waarmee je aantoont dat je op het juiste niveau bent. Je reflecteert op je ontwikkeling en de punten waarin je nog meer kunt groeien de komende periode. Dat is soms best lastig omdat er van je wordt verwacht dat je op elk klein punt reflecteert. Ik weet dat veel studenten dit als lastig of vervelend ervaren. Anderen hebben er minder moeite mee, dat verschilt echt per persoon.’

Wat is jouw hoogtepunt tot nu toe tijdens de opleiding?

‘Het behalen van mijn propedeuse. In het eerste jaar kreeg ik scheikunde. Ik had geen ervaring met dit vak en beschikte dus ook niet over voorkennis. Ik heb echt keihard moeten leren om de stof te begrijpen. Maar het is prima te doen als je er echt voor gaat. Ik was dus extra trots op mijzelf dat ik toch in één keer alle 60 studiepunten heb gehaald. Ik hoop dat het toekomstige hoogtepunt een leuke stage in het vierde jaar. Een stageplek waar ik veel kan leren en ontwikkelen. Daar kijk ik erg naar uit.’

Hoe is de sfeer op de campus?

‘De sfeer hier is heel fijn. Maar het kan ook erg druk zijn, vooral in de gezamenlijke kantine waar studenten van alle opleidingen bij elkaar komen. Tussen de opleidingen onderling is weinig contact. Je gaat vooral om met studenten van je eigen opleiding. Het contact tussen studenten en docenten is heel relaxed en informeel. Dit zorgt ervoor dat de drempel om hulp of advies te vragen heel laag is. Daarnaast merk je dat de meeste docenten echt plezier hebben in hun werk en je graag helpen bij je ontwikkeling.’

Heb je al een idee wat je na je afstuderen wilt gaan doen?

‘Ik zou heel graag bij een bedrijf zoals Ahold Delhaize werken om daar nieuwe producten te ontwikkelen. Ahold is een Nederlandse multinational waar onder andere Albert Heijn onder valt. Het lijkt mij supertof om je concepten tot leven te zien komen en ze terug te vinden in de winkel. Ik heb tijdens de opleiding gemerkt dat het begeleiden van mensen bij een gezondere leefstijl mij niet meer aantrekt en dat ik het veel leuker vind om creatief bezig te zijn. Ik hoop dat ik een baan vind waarin ik dit allemaal kan doen en plezier kan hebben tegelijkertijd.’